Ennek a filmnek papíron működnie kellett volna! Én szégyellem magam, hogy ilyen színészekkel és háttérszakemberekkel képes volt az AppleTV+ majdnem elaltatni. Ez nem pénteki premier-randifilm, ez egy vasárnapi, ebéd utáni kaja-kóma háttértévé.

Angolul csak Wolfs című akció-vígjáték két eltakarítóról szól. Nem, nem azokról, akik a szobát takarítják, hanem két olyan szakemberekről, akik problémamegoldóként megszabadulnak bizonyos kényes, nem túl legális bizonyítékoktól.

Az eredeti cím pedig azért vicces, mert kedves utalás Quentin Tarantino Ponyvaregényére, ott hívták Wolfnak a problémamegoldóembert.

Sajnos a Két magányos farkasnak csak ennyi köze van egy igazán jó filmhez, hogy egy klasszikus előtt hajol meg a címe. A felvetés ügyes, de ahova, és ahogy kifut a produkció, egyszerűen gyenge. Nem egyértelműen rossz, de nagyon unalmas. Ami egy ekkora starpowerrel talán még rosszabb, mintha egy rossz „bűnös szenvedély”-típusú film lenne.

Egy fiatal srácot (Austin Abrams) vérben úszva látunk a padlón, és egy félpucér idősebb nő, Margaret (Amy Ryan) pedig próbál segíteni rajta, de a fiú nem reagál. Ekkor előveszi a telefonját, de nem a rendőrséget vagy a férjét hívja, hanem egy megoldóembert. Mivel a hölgy a legfelsőbb ügyész New York államban, így egy nagyhatalmú ismerősétől kapta ezt a számot. Margaret embere (George Clooney) be se mutatkozik, indul is a helyszínre. Ám nem sokkal később kiderül, hogy az újonnan épült hotelnek a vezetője, Pam (az Oscar-díjas Frances McDormand, csupán telefonban jelenik meg) látta rejtett kamerákon az eseményeket, és hívott egy másik „takarítót” (Brad Pitt) Margaretnek.

A két férfi persze nem jön ki egymással, ám a péniszek méregetése közepette feltűnik nekik egy táskányi drog is, amivel valamit kezdeni kell, hiszen ezt biztos fogják keresni. Innentől csak bonyolódik a cselekmény, nem akarom tovább taglalni, de igazi régi stílusú akció-vígjáték. Talán túlságosan is régi stílusú.

Kezdjük a pozitívumokkal, hiszen jó szájízzel kezdjük a bulit. A Pitt-Clooney kettős immáron az Ocean’s filmek és az Égető bizonyíték után itt is működik, és nem akarom őket külön filmben látni. Még mindig remek közöttük a kémia, és ügyesen pattognak egymás idegein. Szórakoztatóak, de mégsem tudják elvinni a filmet a hátukon.

A pontból elmennek B pontba, ahol rájönnek, hogy C pontba kell eljutniuk D-n keresztül, hogy elvigyék az A pontban szerzett tárgyat. Klisés, olyan alap-forgatókönyvírói elemekből építkezik a történet, hogy ha nem tudnám, mikori a film, elsőre 1968-asra lőném be. A fenébe, azt mondtam, a pozitívumokról lesz szó… A látványvilág kellemes, a havas New York-i látkép akarva-akaratlanul karácsonyi hangulatot ébreszt az emberben, ami vicces így szeptember végén. De ennyi.

Már több negatívum is szóba került: rossz forgatókönyv és régi stílusú történetvezetés. Jon Watts szövegkönyve és rendezése sem üti meg az eddig önmagának felállított mércét, a Pókember-filmek mérföldekkel jobban sikerültek ennél, bár ki tudja, mennyire szóltak bele a Disney/Sony producerek. Ráadásul ezek olyan komoly problémák, amiket a főszereplőpáros karizmája is képtelen feloldani. Unalmas a film. Az akciójelenetek nem jók, a ritmus rossz, nem szórakoztató az egész cselekmény. Illetve, ami a legnagyobb hiba: nem vicces.

Inkább csak jópofa, megmosolyogtató poénok vannak, és a macsó adok-kapok megy. Szerintem, ha kétszer nevettem az akcióvígjátéknak csúfolt Apple+ produkción, akkor lehet, hogy sokat mondok. Ez nem több, mint egy tipikus „lassú streamingfilm”. Legutóbb a netflixes Ryan Reynolds–Dwayne Johnson-féle Red Notice-on éreztem hasonlót. Valószínűleg az almás cég is észrevehette, hogy valami nem stimmel, hiszen nem is oly rég lemondták a film moziforgalmazását. Úgy döntöttek, nem éri meg a kockázatot, és milyen jól tették! Ez a film is akkorát hasalt volna, mint a szintén Apple-produkció, a Vigyél a Holdra. A nagy starpower ellenére is megbukott.

Megéri megnézni a filmet? Ha a kedvenc színészeink valamelyike játszik a filmben, akkor talán. Háttértévének elmegy, de péntek esti streaming premiernek nagyon gyenge.

Ezt persze sose fogjuk megtudni, mert balgamód figyeltem a cselekményre. Kár érte, kiváló ügynök lehetett volna. A Két magányos farkas megtekinthető magyar szinkronnal az AppleTV+ streamingszolgáltató kínálatában.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!