A Fidesz és hat ellenzéki párt Facebook-oldalát vizsgálták az elemzők, így jöttek ki az eredmények.


A Médianéző Központ elemzésére hivatkozva a 24.hu azt írja: a Fidesz az online térben is jól mozgósít, az ellenzéket Gyurcsány Ferenc dominálja, a Jobbiktól pedig elfordulnak eddigi követői. Az elemzés szerint a közösségi média használatában elsöprő a kormánypárti fölény. Az elemzők ebből arra következtetnek, hogy a közelgő EP-választásokon a Fidesznek nagyobb a mozgósítási képessége.

A Fidesz és hat ellenzéki párt (MSZP, Jobbik, DK, Párbeszéd, Momentum, LMP) Facebook-oldalát vizsgálták, és összesen 134.100 interakciót, azaz kedvelést, megosztást, kommentet találtak március 15-én. Ezek közül a Fideszhez volt köthető az összes interakció 84 százaléka.

Ez az elemzők szerint azt jelenti, hogy üzenetei több mint ötször olyan hatékonyan értek célba, mint az ellenzékiek tüntetése és az azon részt vevők üzenetei összeadva.

A vezető ellenzéki politikusokra szűkítve a vizsgálatot Gyurcsány Ferenchez március 15-én mintegy 13 ezer interakció kötődött, a maradék 7 ezre hat ellenzéki politikus osztozott. A Médianéző elemzései szerint a belső erőviszonyokat is tükrözi az, hogy a második helyre Szél Bernadett került (2.400 interakció).

A nemzeti ünnepen minden párt növelte követői számát – a Jobbik kivételével - írják az elemzők. A pártnak március 15-harminchét fővel csökkent Facebook-követői száma. Legtöbben a Fidesz (271 kedvelés), legkevesebben (2) az LMP profilját jelölték meg követésre érdemesnek az ünnepnapon – írja a 24.hu.

Nyitókép: Mervai Márk



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!