A világon egyedül csak itt van olyan vármakett-park, ahol 47 régi építmény áll, a kornak megfelelő építőanyagokból – kőből és fából – elkészítve. Megmutatjuk az újdonságokat is.

Immár hagyománnyá vált, hogy a Dinnyési Várpark sikereiről a Szeretlek Magyarország számolhat be elsőként. Most is van egy jó hírünk:

Az erről szóló tanusítványt a Várpark megálmodója és megvalósítója Alekszi Zoltán a mi kameránk előtt bontotta ki, így első nézői, olvasói lehetünk ennek a fantasztikus eredményt elismerő dokumentumnak.

A különleges Várpark ötödször érdemelte ki az oklevelet, amelyet az újabb fejlesztésért ítéltek oda.

Az új várak, amelyekkel a park bővült:

Jászberényi palánkvár: A XVI. század közepén a törökök által készített vár Jászberényben állt, és 1594 után pusztult el. Alekszi Zoltán elmondása szerint több szempontból is különleges. „Ez az újonnan elkészített vár Mátyás Király uralkodásának idejét és a török kort idézi meg, hiszen a benne található ferences templomot 1472-ben szentelték fel. Emellett érdekessége még az is, hogy ez az első építmény a várparkban, amelyet vegyes anyagokból építettem, hiszen a templom és a kolostor kőből vannak, míg a palánk fából készült”.

Fehéregyház vára: Erdély területén, Fehéregyházán álló várat feltehetően a 13. század második felében emelték. Pusztulásának ideje ismeretlen.

Szentkirályi palánkvár: A Dunapatajon állt várat 1570 körül a törökök építették. A 15 éves háború alatt vagy után hagyhatták el.

Hogy ezek - és persze az összes többi is - mitől különlegesek, azt derítsétek ki a helyszínen, ahol Zoltán szívesen mesél a várakról és azok elkészítéséről is.

Jelenleg 49 - 47 makett, egy palánkvár és egy szekérvár - található a parkban, de a "várkapitány" mindig új célokat tűz ki maga elé. Régi vágya, hogy a jövőben 70-re gyarapítsa a várak számát. Tervei között szerepel az Árpád-korból egy fa rotunda és a székesfehérvári István-kori bazilika megépítése is.

A Várparkról és Skanzenről bővebb információk ITT olvashatók.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!