Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Volkswagen Tiguan, nemrég átadták az ötmilliomodik példányt a szabadidő-autóból. Ezúttal a népszerű SUV járt nálunk.

A Volkswagen Tiguan megjelenésekor még nem sokan vették komolyan az SUV-kategóriát, véleményem szerint abban az időben kevesen fogadtak volna arra, hogy a szabadidő-autók lesznek a meghatározó szereplői az értékesítéseknek a 2010-es évek második felében. 2007-ben kezdődött a modell pályafutása, s már akkor látható volt, hogy jól fogadták a vásárlók az emelt hasmagasságú autót, az első gyártási évben ugyanis 120 ezernél is több példányt adott el a Volkswagen. Ezt pedig a válság ellenére egy folyamatos, meredek növekedés követte, 2015-ben például már  500 ezernél több Tiguan talált gazdára világszerte. Most pedig, 12 évvel a típus megjelenését követően már elérte az 5 millió darabos kiszállítást. Ehhez persze kellett a 2016-ban bemutatott második generáció sikere, illetve a 2017-ben debütáló, 22 centiméterrel hosszabb, akár hét üléssel is rendelhető Tiguan Allspace is.

A két modellváltozat harmonikus formatervét osztatlan lelkesedéssel fogadták az ügyfelek világszerte, a 2018-ban átadott közel 800 ezer Tiguan és Tiguan Allspace modell egyértelmű bizonyíték a kompakt SUV népszerűségére.

A második generáció most hároméves, de a forma elnyűhetetlennek hat, - mondjuk ebben mindig is jók voltak Volkswagenéknél -, bár hozzáteszem, az R-Line csomag nagyon jót tesz a modellnek, egyébként alapesetben igencsak konvencionális a Tiguan a versenytársakkal összehasonlítva. Sok márkánál ugyanis bátrabban nyúlnak hozzá az új generációkhoz. De a nálunk járt R-Line változat igencsak vagány külsőt kölcsönöz a kocsinak, talán túlságosan is, mert rég kaptam ennyi szúrós tekintetet egy autó volánja mögött, bár ez legyen az ő problémájuk.

A Tiguan szabadidő-autós mivoltának köszönhetően egyébként is kiemelkedik az átlagautók sorából, magasan ülünk, és a kocsi igencsak méretesnek hat, karosszériájának arányai feltűnően sportosak, minden szemszögből karizmatikus az autó. Az elődhöz képest több mint 50 kilogrammal sikerült csökkenteni a tömegét, miközben a bel- és a csomagtér helykínálata hatalmas. Az új Tiguan csomagtartója (a hátsó ülésig pakolva) 615 liternyi, amennyiben a hátsó ülések támláit is lehajtjuk, úgy 1.655 literesre bővül, ez pedig 145 literrel több elődjénél.

Ha már annyit emlegettük az R-Line csomagot, akkor érdemes megemlíteni, hogy a közel 900 ezer forintos kiegészítő pakk a Highline modellekhez rendelhető, és e csomaghoz kívül 19 colos R-Line felni, R-Line tetőspoiler, R-Line hűtőrács, R-Line alumínium küszöbök, R-Line lökháritó és R-Line oldalküszöbök tartoznak, az utastérben R-Line felirat fogad minket az ülések háttámláján, továbbá R-Design multifunkciós kormány, tiptronic DSG-váltó, Edelstahl pedálok, egyedi üléshuzat és fekete tetőkárpit jár.

A belső Volkswagenesen tökéletes, alapvetően nagyon nehéz fogást találni a Tiguan utasterén. Minden a helyén van, jó az ergonómia, kellemesek az anyagok, szép a műszerfal és a navi grafikája, ez utóbbi pedig felárért cserébe Apple CarPlayt és Android Autót is tud.

A Tiguan jelenleg három benzin- (130Le, 150 Le, 230 Le) és két dízelmotorral (150 Le, 190 Le) vásárolható meg, a dízel variánsokhoz és a legerősebb benzineshez konfigurálhatunk 4Motion összkerékhajtást, amely az Active Controlnak köszönhetően egyénibben és egyszerűbben igazítható bármilyen útviszonyhoz. Motortól, valamint felszereltségtől függően DSG-váltót  is rendelhetünk.

A Tiguan valamivel 8 millió forint alatt indul, a legolcsóbb dízelért 9,5 millió forintot kell kifizetnünk, a legjobban felszerelt Highline modellek belépő ára 11,6 millió forint, ehhez lehet az R-Line csomagot hozzárendelni. Egyébként már az alapváltozat is jól felszerelt, széria az állítható magasságú vezető- és első utas ülés, a hátsó LED-lámpa, a hővédő üvegezés, a 3 küllős bőrkormány, az automatikusan elsötétedő belső tükör, de ami még fontosabb: a városi vészfékező és gyalogos-felismerő funkcióval ellátott Front Assist, a Lane Assist és a másodlagos ütközésvédelem is.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!