Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Csanád, és hét társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.


Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy a vádban szereplő képviselőre öt év börtönt, és öt év közügyektől eltiltást kértek arra az esetre, ha már az előkészületi ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról is. Az ügyészség emellett 17 és fél millió forintos pénzbüntetést, és 78 millió forintos vagyonelkobzás elrendelését is indítványozta a politikussal szemben.

Az OLAF ajánlása alapján indult nyomozás az Európai Parlament volt képviselője ellen, aki 2012 júliusában történő kiválásáig a Jobbikban politizált, majd függetlenként töltötte tovább mandátumát.

A vádirat szerint a volt képviselő 2009 és 2014 között a mandátuma gyakorlása során utazási költségtérítés jogosulatlan megszerzésével, parlamenti asszisztenseivel - részben fiktív - foglalkoztatási jogviszony létesítésével, a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok - több esetben valótlan - költségei után járó támogatással összefüggésben, és kiadványok gyártására kötött - tényleges teljesítés nélküli vagy túlárazott - szolgáltatói szerződések révén, a támogatási összegek jelentős részének eltulajdonítása érdekében járt el.

A volt képviselő részben önállóan, részben az akkreditált parlamenti asszisztenseivel - és az érintett gazdasági társaságok ügyvezetőinek segítségével - tévedésbe ejtette az Európai Parlament illetékes szerveit, amellyel több, mint 155 millió forint vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlament költségvetésének.

Szegedi Csanád tagadja a bűncselekmények elkövetését, és értesüléseink szerint mind a mai napig nem fizette vissza a pénzt. Az egyik társa azonban részleges beismerő vallomást tett a büntetőeljárás során.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!