Halált okozó ittas járművezetés és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség azzal a 31 éves ukrán férfival szemben, aki tavaly októberben ittasan, hamis rendszámmal okozott halálos balesetet az 54-es főúton Bugacpusztaházánál. A szembejövő gépjármű utasa, egy 66 éves nő a helyszínen meghalt.

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy az ügyészség 5 év 6 hónap börtönt, 6 év közúti járművezetéstől eltiltást, és 6 év közügyektől eltiltást kért a vádlottra arra az esetre, ha az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról is.

Hozzátette, a vádlott azt elismerte, hogy alkoholt fogyasztott, de a baleset részleteire nem emlékezett. Az egyedi azonosítójellel való visszaélés ügyében pedig nem tett vallomást a nyomozati szakban.

A vádirat szerint a férfi Bugacpusztaháza lakott területén kívül, az 54-es főúton ittas állapotban vezetett egy személyautót Soltvadkert felől Kecskemét irányába. Az ügyészség tájékoztatása szerint a férfi a megengedett legnagyobb sebességet túllépve, mintegy 100 km/h sebességgel hajtott. A tragédia idején borult volt az ég, és nagy volt a forgalom az egyenetlen, hullámos, nedves úttesten.

police.hu

A férfi úgy kezdett előzni, hogy nem győződött meg arról, hogy a szembejövő sáv olyan távolságban szabad-e, hogy az előzés ne zavarja a forgalmat. Szemből érkezett is egy szabályosan közlekedő autós, ezért a sofőr megpróbált visszatérni a jobb oldali forgalmi sávba.

Ennek során azonban megcsúszott, megpördült a kocsijával, majd az úttesten keresztbe fordulva, mintegy 65-69 km/h sebességgel a gépjárművének jobb oldali részével a másik autónak ütközött. A balesetben a szembejövő autóban hátul, becsatolt biztonsági övvel utazó 66 éves asszony olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A baleset miatt a vétlen gépkocsi vezetője és a vádlott is nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

police.hu

Az ügyészség tájékoztatása szerint a baleset azért következett be, mert a vétkes sofőr megszegte azt a KRESZ szabályt, miszerint járművet az vezethet, akinek nincs a vérében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, illetve előzni akkor szabad, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja.

Az ukrán férfi ráadásul úgy vezette a szlovák rendszámos autóját, hogy a rendszám egy másik szlovákiai gépkocsira lett kiadva, a vádlott autójának magyar forgalmi rendszáma volt, amiről a terhelt is tudott.

A letartóztatásban lévő, büntetlen előéletű férfit a halált okozó ittas járművezetés mellett egyedi azonosító jellel visszaélés miatt is felelnie kell.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!