Hogyan látja az elmúlt napok történéseit egy kormányközeli és egy kormánykritikus elemző? Van-e, amiben egyetértenek?


Boros Bánk Levente, a Nézőpont intézet politikai elemzési igazgatója szerint

Feladták a személyes ambíciójukat és karrierjüket azért, hogy az ügy végére pont kerüljön, az ellenzék ne tudja pártpolitikai alapon meglovagolni ezt a történetet, valamint azért, hogy a saját oldalukat, saját politikai közösségüket védjék.

„Ez szerintem egy érthető, helyes, logikus döntés volt, és lehetőséget biztosítottak arra mindketten, különösen a köztársasági elnök, hogy menjen tovább az ország kormányzása, a kormányzati munka, és a történteket ne használhassák fel hangulatkeltésre kormányellenes szándékkal.”

Horn Gábor másképp látja ezt. A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint

Az első pillanatban felépítettek egy nagyon zárt rendszert a gyermekvédelmi törvény körül, és most ezzel a kegyelmi döntéssel keletkezett egy rés a pajzson, és ezt próbálják most visszafoltozni. Szerinte egyáltalán nem arról szól ez a történet, hogy valaminek van-e következménye, hanem arról,

Horn Gábor szerint az, hogy a köztársasági elnök kerül ebbe a helyzetbe, aki hosszú éveken keresztül maga volt a családbarát kormány arca, mint családügyi államtitkár, aztán miniszter, az vállalhatatlan.

A lemondások után kialakuló helyzetről is mást gondol a két elemző. Boros Bánk Levente úgy látja, hogy az ellenzék törekvése még csak nem is a kegyelmi ügyről szólt, hanem magáról a köztársasági elnökről, szerinte azért is, mert más témájuk nincsen, amivel meg tudnák szólítani az embereket.

„Valójában a történet a következő volt: a köztársasági elnök lemondott, a volt igazságügyi miniszter lemondott, majd mindenki állt két napon keresztül. Gondolkodtak egy kicsit, majd két választ adtak. Az egyik válasz az volt, hogy Orbán Viktor is mondjon le. A másik válasz pedig az volt, hogy legyen közvetlen köztársasági elnökválasztás. Ez mutatja azt, hogy az ellenzék nem tud semmifajta helyzetet kezelni, és valóban nem a kegyelmi kérdésről volt szó, hanem politikai botránykeltésről.”

Hozzáteszi azt is, hogy az ellenzéki tüntetéseknek szerinte nem volt ereje, az eseményeket azok nem tudták befolyásolni.

Annyiban hasonlóan gondolkodik Horn Gábor is, hogy az ellenzék jelenleg szerinte sem tud valódi alternatívát felmutatni. Ezért azok a pártok a felelősek, akik képtelenek valódi üzeneteket adni, „akiknek fontosabb, ki az, aki 12, ki az, aki 13 százalék, ki az, aki 5 vagy 2. Ha ezen nem tudnak túllépni a pártok, akkor szerintem ennek nem is lesz megoldása, és láthatóan nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudják ezt meghaladni.”

Amikor Magyar Péter állításaira akartunk áttérni, a Nézőpont vezető elemzője csupán annyit mond, hogy

„Elemzői szemmel azt tehetjük hozzá, hogy azután, hogy a kegyelmi ügyhöz kapcsolódó lemondásokkal aktualitását vesztette a téma, most épp ezt próbálja felhasználni a kormányellenes oldal a kormány támadására, újabb hecckampányként.”

Horn Gábor viszont, a mostanra egymillió feletti nézettségű Magyar Péter interjúról nem gondolja, hogy ne lenne köze a mostani helyzethez.

„Azt gondolom, hogy abszolút van köze. Magyar Péter abból a szempontból érdekes, hogy ő egy belülről jött ember, tehát a belső rendszer repedéseit látjuk az egészben, és mint ilyen, azt gondolom, hogy nagyon fontos egyrészt, amit mond, másrészt pedig a helyén kell kezelni.”

Horn szerint

Szerinte egy kicsit párhuzamot lehetne vonni a Simicska-féle történettel. Persze Simicska az egyik legfontosabb embere volt Orbánnak. Magyar Péter nyilván messze van ettől, de mégis azért abban az értelemben megáll a párhuzam, hogy belülről valaki kiszól, és akkor ennek mindig van befele üzenete. Az, hogy van rés, vannak repedések, vannak kevésbé működőképes elemei a rendszernek, még akkor is, ha ezt egy sértett fél mondja ki.

„Van valaki, akinek van egy személyes története, személyes, akár teljesen jogos sértettsége, indulata, igazsága, de el fog ez múlni, mert egészen addig, amíg akik belülről megszólalnak, nem azt mondják, hogy ez járhatatlan, ez működésképtelen, és Orbán a hibás, addig ezek nem fognak működni.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!