A Pénzügyminisztérium optimista hangvételű gyorsjelentést adott ki, de a számok egészen másról árulkodnak. Elképesztő kamatot kellett fizetni a lakossági kötvényekre, belefulladni látszik a hitelfelvételbe a büdzsé.


Gyorstájékoztatót adott ki csütörtökön a Pénzügyminisztérium (PM) a költségvetés helyzetéről. Ebből kiderül, hogy április végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Április végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1507,8 milliárd forintot tettek ki, 632,4 milliárd forinttal többet az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt jelentkezett, mert a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került.

Éppen egy hónappal ezelőtt derült ki: annyira elszállt az idei hiányterv, hogy az év első három hónapja alatt összejött a tervezett hiány 92 százaléka. A kormány ezért felülvizsgálta az idei évi büdzsét, ám a frissített (közel 4 ezer milliárd forintos) hiánytervnek is 58%-át adta ki akkor az év első negyedének gazdálkodása.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!