Sanghajon kívül még több kínai városban, Pekingben, Csengtuban és Vuhanban is zajlanak tüntetések.


Több száz tüntető küzdött a rendőrökkel, sőt, a BBC egyik tudósítóját is letartóztatták Sanghajban. A kínai nagyvárosban harmadik napja tüntetnek a Covid-korlátozások ellen. Más kínai városokban, Pekingben, Csengtuban és Vuhanban is zajlanak tüntetések.

Tegnap először csak gyertyás virrasztást tartottak, ami aztán tüntetésbe csapott át, Pekingben ma reggel két, több mint ezer fős tüntetőcsoport gyűlt össze.

„Csak az alapvető emberi jogainkat akarjuk. Nem hagyhatjuk el az otthonunkat anélkül, hogy teszteltünk volna” – mondta egy 26 éves sanghaji fiatal, aki szerint a rendőrség minden ok nélkül letartóztatja a tüntetőket, pedig azok nem erőszakosak.

Már a tüntetések is szokatlanok a kínai kommunista párt diktatúrája alatt nyögő hatalmas országban, de a rendőri beavatkozás már nem annyira meglepő, azonban az új fejlemény, hogy a BBC egyik újságíróját is letartóztatták Sanghajban. Edward Lawrence-et megbilincselik és a földön rángatják - erről videó is készült. A BBC közleménye szerint csak a tüntetésről tudósított Lawrence, mégis letartóztatták, majd több órán át tartották fogva, mielőtt végül elengedték.

A Reuters szerint magyarázat nem érkezett a kínaiaktól, a rendőrök annyit mondtak a tudósítónak, hogy a saját érdekében tartóztatták le, "nehogy elkapja a Covidot a tömegben."

Az egyre szélesedő zavargások akkor indultak be igazán, amikor Ürümcsiben tíz ember meghalt egy lángra kapó lakóépületben, de a szigorú járványügyi korlátozások miatt nem tudták időben elhagyni a 15 emeletes házat. A hatóságok szerint nem a Covid-előírások miatt haltak meg az emberek. A 3 és fél milliós városban kezdődött tüntetéshullám során a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!