A gyanú szerint szociális intézmények lakóinak írtak fel szakmányban gyakran silány minőségben legyártott segédeszközöket, hogy visszaigényelhessék az állami támogatást.


Két ortopéd szakorvosra csaptak le a héten a Hajdú-Bihar megyei rendőrök, akiket bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítanak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál még tavaly novemberben indult eljárás a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatban.

Így folynak büntetőeljárások több vármegyében is, köztük Baranyában, Csongrád-Csanádban, Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban” – írta pénteki közleményében a rendőrség.

A hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében kezdett vizsgálódni, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy „anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett” azzal a céllal, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

Az ügyben november 28-án újabb akciót tartottak. A különböző helyszíneken végzett kutatásokon informatikai eszközökből nyert elektronikus adatokat, illetve gépkocsit és pénzt foglaltak le, valamint további két orvost is elfogtak.

A gyanú szerint

A nyomozók szerint az ortopéd szakorvosok a kihelyezett ingyenes vizsgálatokat főképp kisebb településeken végezték, és szórólapokkal, hirdetőtáblákkal, valamint plakátokkal népszerűsítették, hogy minél többekhez eljussanak, és így minél több támogatást kapjanak.

Ennek érdekében nem is a minőségre, hanem a mennyiségre törekedtek, és volt, hogy a termékeket silány minőségben gyártották le.

A most elfogott két férfit bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják. Mindketten szabadlábon védekeznek.

A november 29-i akcióról egy videót is közzétettek:

A hajdú-bihari nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki további két orvost is, akikkel szemben egy másik cég ellen folyamatban lévő, szintén gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos költségvetési csalási ügyben korábban már eljárást indítottak.

22 orvos, 18 cégvezető, 9 alkalmazott és 4 orvosi asszisztens. Jelenleg négyen vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt, míg a többiek szabadlábon védekeznek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!