Idén már harmadszor hajtott végre fegyverkísérletet Kim Dzsongun rezsimje. Szakértők szerint ugyanakkor ez csak erőfitogtatás, valójában nem készülnek támadásra.


Észak-Korea több cirkálórakétát lőtt ki egy keleti katonai kikötőnél, írja a The Guardian. A dél-koreai vezérkari főnök közleménye alapján a manőverező robotrepülőgépeket helyi idő szerint szombat reggel 8 óra körül indították útnak. Az incidenst a dél-koreai és az amerikai hírszerzés is elemzi.

„A megfigyelés és éberség megerősítése mellett hadseregünk szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, és figyelemmel kíséri az Észak-Korea felől érkező további jeleket és tevékenységeket” – olvasható a közleményben.

Miközben egyre mélyül a feszültség Dél-Koreával, az Egyesült Államokkal és Japánnal szemben, ez volt Észak-Korea idei harmadik fegyverdemonstrációja. Legutóbb január 24-én lőttek ki cirkálórakétákat, előtte tíz nappal pedig közepes hatótávolságú ballisztikus rakétájukat tesztelték. Ennek ellenére washingtoni és szöuli jelentések szerint nincs jele annak, hogy Kim Dzsongun rezsimje katonai akcióra készülne.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán válaszul kibővítette egyesített hadgyakorlatait, amelyeket az észak-koreai diktátor inváziós provokációnak minősített, és élesítette az amerikai nukleáris eszközökre épülő elrettentő stratégiáját.

Vasárnap a KCNA észak-koreai állami média elítélte az amerikai és dél-koreai csapatok által az elmúlt hetekben végrehajtott hadgyakorlatok sorozatát, és „könyörtelen” következményekre figyelmeztetett.

„Tény, hogy az újév kezdete óta őrült módon zajlanak a köztársaságunk elleni nukleáris hadgyakorlatok, azt követeli, hogy teljes mértékben felkészüljünk egy pusztító háborúra” – írják a dél-koreai közleményben.

Észak-Korea még 2021 szeptemberében hajtotta végre az első olyan cirkálórakéta-kísérletét, amely alkalmas lehet nukleáris csapásmérésre.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!