Szakmai országjárásba kezd a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ.

Az a céljuk, hogy átadják a gazdáknak azokat az új ismereteket, amelyekkel hatékonyan lehet csökkenteni az aszálykárokat. A hírről a szervezet főigazgatója csütörtökön beszélt az M1 aktuális csatornán.

Gyuricza Csaba a műsorban azt mondta, hogy

teljesen kivédeni nem, de mérsékelni lehet az aszálykárokat - például helyes agrártechnikával és alkalmazkodással.

Azt is elmondta, hogy az utóbbi időszakban nem volt arra példa, hogy rögtön a vegetációs időszak elején ilyen súlyos aszály legyen, mint most.

Elveszett a kalászos gabona, azon belül a búza harmada, és a repcét is komoly károk érték. A szabadföldi zöldségeknél, például a borsónál is veszteség lesz.

Összességében 100-200 milliárd forintos veszteségre kell készülni, de egyelőre nem látni, hogy mi lesz a kukoricával, a napraforgóval és más kultúráknál.

Azt, hogy az aszály miatt a kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba, nemrég Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke is elmondta.

Szerinte az is elképzelhető, hogy lényegesen nagyobb lesz a kár, mert a klímaváltozás hatására nem akkor és nem abban a mennyiségben érkezik a csapadék, ahogy megszoktuk. Az elnök úgy véli, hogy a helyzetet azonnal kezelni kell, és meg kell oldani az aszályos területek öntözését.

Mint az az április 4-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által közzétett közleményből is kiderül, idén eddig közel 550 aszálykárt jelentettek be mintegy 24 ezer hektár területre a termelők. Míg az elmúlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán egy kárbejelentés érkezett 41 hektárra.