Oleg Maticin reményét fejezte ki, hogy az orosz kérelmet alaposan megfontolják. Keddi állásfoglalása azután hangzott el, hogy az Orosz Kézilabda Szövetség elnöke, Szergej Siskarjov bejelentette, közös kérelmet szándékoznak benyújtani Kínával a 2029-es vagy a 2031-es női világbajnokság megrendezésére.

Kapcsolódó

Olimpiai ezüstjét árverezi el az ukránok megsegítésére a kézilabdázó

Michael Paul így próbál segíteni a háború sújtotta menekülteken.

A 2023-as női vb-nek Dánia, Norvégia és Svédország, a 2025-ös tornának Németország és Hollandia ad otthont, míg 2027-ben Magyarország lesz a házigazda.

Az orosz válogatott négyszer nyert világbajnoki címet (2001, 2005, 2007, 2009), a 2019-es tornán pedig bronzérmesként zárt. A kínai nemzeti együttes 1990-ben érte el eddigi legjobb vb-eredményét, amikor a nyolcadik helyen végzett.

Nem a diszkriminációra

Maticin elítélte Kamil Bortnicsuk lengyel sport- és turisztikai miniszter kijelentéseit, aki azt javasolta, hogy zárják ki Oroszországot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból és a nemzetközi sportszövetségekből.

Kapcsolódó

Már a Bundesliga is kiverte a biztosítékot az orosz tévében

Ukrajnát támogató feliratok miatt szakította meg a bajnoki közvetítését egy televízió.

"Személy szerint nem ismerem őt. De szakszerűtlen véleményt fogalmazott meg" - idézte a sportminisztert az Interfax hírügynökség.

"Lengyelország gazdag sporthagyományokkal rendelkezik, nekünk az a feladatunk, hogy megkeressük az ilyen országokkal való kapcsolatok kiépítésének módjait, a politikai helyzet ellenére is.

A sport egyre fontosabb szerepet játszik a konfliktusok rendezésében, a sportolókat nem szabad diszkriminálni

- tette hozzá.

Pótparalimpiát rendeztek

Maticin beszélt a Hanti-Manszijszkban megrendezett pótparalimpiai versenyről is.

Eredetileg úgy tűnt, az oroszt és fehérorosz sportolók ott lehetnek a pekingi paralimpián, végül az ukrajnai agresszió miatt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság megváltoztatta döntését és eltiltotta őket a részvételtől.

Így aztán az oroszok március 18. és 20-a között Hanti-Manszijszkban rendeztek versenyeket Oroszország, Fehéroroszország, Tádzsikisztán, Örményország és Kazahsztán paralimpiai sportolóinak részvételével. Az oroszok végül 39 arany-, 40 ezüst- és 27 bronzérmet szereztek.

"Szeretném mindenkinek megköszönni a munkát, az együttműködést. A sport megmutatta, hogy hazánk nyitott marad, ragaszkodik a valódi olimpiai értékekhez. Ezeket a játékokat nemcsak orosz sportolók részvételével rendeztük meg, megmutattuk, hogy a béke nagyon törékeny, de akadnak olyanok, akik továbbra is elkötelezettek a valódi értékek mellett" - mondta Maticin.

Hozzátette, a sportolók lehangoltan, a jövőbe vetett bizalom nélkül érkeztek hozzájuk,de ők lehetőséget adtak nekik a versenyzésre, hogy újra átérezék egy sportfesztivál hangulatát.

Biztos vagyok benne, hogy Oroszország rövid időn belül emelt fővel visszatér a sportba

- hangsúlyozta.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!