Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust és mintegy háromtucatnyi társát egy szerdai moszkvai tüntetésen, ahol az Ivan Golunov tényfeltáró újságíró hamis vád alapján való meghurcolásában bűnrészes rendőrök felelősségre vonását követelték.

Golunovot az ellenzéki Meduza hírportál munkatársát, pénteken vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség, azt állítva, hogy a hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak.

Az ügy széles körű, politikai hovatartozástól független felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt.

A bűnügyeknek az újságíró szerint moszkvai városi tisztségviselők és biztonsági szervek vezetői is részesei voltak. A kábítószer-ügyben Golunov mindvégig kitartott ártatlansága mellett.

Az újságírót kedden szabadon engedték, miután ejtették az ellene emelt vádat.

"A kriminalisztikai, biológiai, daktiloszkópiai és genetikai szakértői vizsgálatok eredménye alapján döntés született az Ivan Golunov elleni büntetőeljárás lezárásáról, mert nem bizonyított a bűncselekményben való részessége"

- mondta Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>