A hófehér jégsapka elolvadása után a jóval sötétebb felszín fokozhatja az óceánok felmelegedését és tovább gyorsulhat a felmelegedés bolygónkon.


Szélsőséges változásokat okozott a Déli-sarkon az egyre mélyülő klímaválság, írja az IFL Science egy új tanulmány alapján. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az Antarktisz idővel elveszítheti a bolygóra gyakorolt hűsítő hatását, és inkább radiátorként fogja befolyásolni a Föld klímáját.

A brit külügyminisztérium által finanszírozott kutatás összefoglalja valamennyi tényezőt, amire hatással van a Déli-sark változása. Ezek alapján az Antarktiszon zajló folyamatok befolyásolják az időjárást, a tengeri jeget, az óceánok hőmérsékletét, a gleccser- és selfjég-rendszereket, valamint a biológiai sokszínűségben bekövetkező változásokat.

A déli sarkvidékre óriási hatással vannak a hőhullámok. Tavaly az Antarktisz keleti részén a bolygó legerősebb hőhullámát jegyezték fel: akkor a hőmérséklet 38,5 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot. Ha ehhez hasonló eltérést London környékén tapasztalnánk, akkor a brit fővárosban 60 Celsius-fokos hőség lenne, magyarázta Martin Siegert gleccserkutató professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Ezzel párhuzamosan drasztikusan csökken a tengeri jég a Déli-sarkon. A tengerjég minimális kiterjedése 2022 nyarán először esett kétmillió négyzetkilométer alá, míg téli kiterjedése az évszakhoz képest rekordközeli mélypontot ért el.

Mario Krapp éghajlatkutató szerint idén a helyzet tovább romlik.

– mondta a tudós.

Az egyre drasztikusabb változások nem kímélik az Antarktisz élővilágát sem. A magasabb hőmérséklet miatt a Déli-sarknál egyre kevesebb krill, vagyis világítórák él a vizekben, ami számos ragadozó fő táplálékforrásának számít. Emiatt már most vannak a jelei a tömeges pusztulásnak a táplálékláncban: egyre több elhullott fókakölyköt látni a partvidéken, és egyre kevesebb halat a vizekben.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás súlyosbodásával „szinte biztos”, hogy az ilyen jellegű események még súlyosabbá és gyakoribbá válnak a jövőben. Ennél is nagyobb gondot okozhat, hogy a jégtakaró teljes elolvadásával az Antarktisz ma még hófehér felszíne jóval sötétebb lesz, és onnantól kezdve nem hűtőközegként, hanem óriási radiátorként fog viselkedni a sarkvidék.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!