A Wichmann mellett a Táncművészeti Főiskola korábbi otthona is eltűnhet 2021-ben a Kazinczy utcából - írtuk meg tavaly januárban, de szerencsére nem lett igazunk: a magyar kártya Wichmann Tamás harminc éven át működő kocsmája miatt ismertté vált szülőháza rövidesen egy évre szóló ideiglenes védettséget kapott, a Hunvald György polgármestersége idején már eladni tervezett egykori oktatási épületek - az adásvételt végül csak a kerület fideszes vezetése véglegesítette 2018-ban - pedig még mindig a helyükön állnak.

A túléléshez ez persze nem volt elég: az egykori Wichmann védettsége január végén lejárt, az 1976-ban épült, ideiglenesnek szánt oktatási épületek helyén pedig rövidesen megindulhat a hosszú évek óta tervezett hotelfejlesztés, hiszen az erzsébetvárosi önkormányzat, illetve a befektető közt az elmúlt időszakban zajló egyeztetések mostanra véget értek, április elsején pedig a hatósági építési rendszerben feltűnt egy

két pinceszinttel, illetve hat emelettel rendelkező szálloda

építésiengedély-kérelme.

A kérésnek az ügyben illetékes Budapest Főváros Kormányhivatala cikkünk megjelenéséig nem engedett zöld utat, ennek azonban nemigen lehet akadálya, hiszen a publikussá vált rajzokon látható utód tiszteletben tartja a telekre vonatkozó beépítési szabályokat, sőt, nyilvánvalóan rendelkezik a folytatáshoz nélkülözhetetlen, a kerület által kiadott településképi véleménnyel is.

Viharos tizenöt év

A kétezres évek jó részében többek közt a Délmagyarországi Húsipari Rt., majd jogutódja, a Pick Szeged Zrt. kezében lévő terület hasznosítására Hunvald 2007-ben találta meg partnercégnek a H. L. Projekt Beruházó és Építő Kft.-t, ami nem teljesítette ugyan az alapszerződés feltételeit, mégis tíz éven át nyeregben maradt.

Kapcsolódó

Hunvald idején indított ingatlanbizniszt fejezett be a Fidesz a VII. kerületben, Czeglédyék feljelentést tettek

A rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz. A Fidesz viszont azt a szerződést bírálja, amit a már ellenzéki vezetésű önkormányzat kötött az ügy kivizsgálására.

A fideszes vezetés 2018 novemberében - ahelyett, hogy kifarolt volna a számára hátrányos megállapodásból - eladta az együttest,

a becsült 1,04 milliárd forintnak azonban csak 30 százaléka, 304 millió forint került a kasszájába.

A 2019-es önkormányzati választások után bűnszövetségben elkövetett csalás, hivatali visszaélés, illetve hűtlen kezelés gyanújával indult eljárás, ennek folyása azonban jól láthatóan nem befolyásolta a tervet.

Galéria

Vincze Miklós / 24.hu

24huGaléria

Óriáshotel épülhet a Kazinczy utcában a Táncművészeti Főiskola épületeinek helyén

Óriáshotel épülhet a Kazinczy utcában a Táncművészeti Főiskola épületeinek helyén

1/4 Vincze Miklós / 24.hu

Fotó megosztása:

2/4 Vincze Miklós / 24.hu

Fotó megosztása:

3/4 Vincze Miklós / 24.hu

Fotó megosztása:

4/4 Vincze Miklós / 24.hu

Fotó megosztása:

Kapcsolódó cikkek

A Wichmann után a Táncművészeti Főiskola korábbi épületei is eltűnhetnek idén a Kazinczy utcából

első magyar gőzfürdő

Lebontják a magyar kártya szülőházát, Wichmann legendás kocsmájának épületét, a szálak NER-közelbe vezetnek

bontás

Félig lebontott műemlékekből luxushotelt építenek a zsinagóga mellé

dohány utca

Rövidesen elindulhat a Böszörményi úti irodaházak bontása, otthonok kerülnek a helyükre

XII. kerület

Négycsillagos szálloda épül a Palotanegyed egy évszázados háza helyén

archimánia

Fotó megosztása:

A terület tulajdonviszonyai mindeközben átalakultak: a H. L. 2011-ben a tulajdonosok és a kerületi önkormányzat közös projektcégének, a Kazinczy Utcai Projekt Ingatlanfejlesztő és Ingatlanforgalmazó Kft.-nek a kezébe adta a többségi tulajdonrészt, ezzel egyidőben pedig a VII. kerületi önkormányzat, illetve a H. L.-lel ekkor azonos hátterű Cox-Invest Vagyongazdálkodó Kft. is szerzett egy-egy kisebb szeletet.

A projektcég mögül 2019-ben eltűnt az önkormányzat, helyére pedig egy részben ciprusi, offshore-hátterű vállalkozás érkezett, a helyzetet azonban nem ez, hanem a Forestay I. Ingatlanfejlesztő Alap 2021-es feltűnése változtatta meg, ami előbb a Cox-Invest részét vette át, majd idén februárban, a H.L. Projekt közbeiktatásával

a Kazinczy utca 40-48. alatti terület teljes egészét megvásárolta.A Forestay-csoport mögött álló két üzletember, a 2015-2019 közt a Külgazdasági és Külügyminisztérium külsős ingatlantanácsadójaként működő, a nemzetközi ingatlanpiacon hosszú ideje jelen lévő Botos Bálint, illetve partnere, az építészből ingatlanfejlesztővé vált Németh Péter kezében lévő RIGG Vagyonkezelő egy köztes cégen, az RK40 Zrt.-n át már 2018 januárjában, a VII. kerületi képviselő-testület eladásról szóló döntése után, de jóval az adásvételi szerződés aláírása előtt megjelent a H. L. Projektben, így több mint négy évet vártak arra, hogy a teljes területet átvehessék.

Korábbi munkák

Németh és Botos az elmúlt két évtizedben számos fontos projektet jegyeztek. Előbbi a Tippin Corporation munkatársaként egy műemléki védettségű berlini transzformátorház, a sötétbarna klinkertégláit mutató Humboldt (ép. Hans-Heinrich Müller, 1924-1926) irodaházzá és rendezvénytérré alakítását irányította, illetve számos magyar, német, illetve grúziai projektet juttatott el a megvalósulásig, közösen pedig egy sor érdekes munkát jegyeznek.

A Tippin színeiben a Szabadság téri egykori MTV-székház (eredetileg Tőzsdepalota, ép. Alpár Ignác, 1902-1907) fejlesztési, illetve befektetési vezetőiként - a projekt rajtuk kívül álló okokból nem halad előre - dolgoztak, a Forestay-csoport részeként pedig számos iroda fejlesztését, kivitelezését, illetve menedzsmentjét is magukra vállalták.

Eddigi legnagyobb munkájuk 2018-ban ért révbe: a kultikus Tűzraktér helyén létrehozták Közép-Európa egyik legnagyobb privát diákhotelét, a Dean's College Hotel I-et, aminek nem csak a fejlesztését irányították, de részben saját beruházásként - a cégcsoporthoz tartozó Rigg Vagyonkezelő Zrt.-vel, illetve egy osztrák holdinggal közösen - hozták létre, átadása után pedig nem csak üzemeltetőivé váltak, de létrehozták a Forestay Diákhotel I. Ingatlanalapot, amin keresztül egy sor befektető válhatott annak a tulajdonosává.

A tervek

A hatósági építési engedélyezési rendszerbe feltöltött tervcsomagnak három lapja vált publikussá. Ezek kevés fogódzót adnak a tervezett utóddal kapcsolatban, az azonban egyértelmű, hogy az utód méreteivel teljes egészében kihasználná a rendelkezésére álló beépítési határokat, sőt,

a terület szélén álló, szórakozóhelyként hasznosított ipari épület teljes átépítésével is számol.

ÉTDR

A jelenleg részben építéskori arcát mutató kocka magassága nem változna, ablakrendje, illetve homlokzatai azonban gyökeresen átalakulnának, így Erzsébetváros egyre fogyatkozó ipari örökségének egyik utolsó, az utca felé még eredeti arcát mutató tanúja tűnne el a környék képéből.

Vincze Miklós / 24.hu

Ennek már rég nincs akadálya: a múltja miatt legalább helyi védettséget érdemlő ház bontása 2020 augusztusában, míg a harminc év alatt számtalan táncost látott szomszédoké ugyanazon év júniusában kapott bontási engedélyt, ami a lejárata előtt természetesen meghosszabbítható.

A tervező (akinek neve a rendelkezésre álló tervlapokból nem derült ki) a szabálytalan alaprajzú hotel tetejének jó részére intenzív zöldtetőt képzelt el, a hosszú időn át Ellátó Kertként működő telekrészt pedig belső kertté alakítják:

ÉTDR

A változás a környéken élők számára nyilvánvaló negatív hatásokkal jár majd, hiszen a szűk Kazinczy utca északi szakaszán, valamint a Dob, a Wesselényi és a Király utcákban a szállodavendégek miatt a jármű-, illetve gyalogosforgalom növekedésére lehet számítani, a beépítés pedig a környék sokszor már így is nyomasztó zsúfoltságát növeli tovább.

A Táncművészeti Főiskola korábbi otthonának műszaki állapota ismeretlen, így lebontásának rengeteg oka lehet, ezt azonban nem feltétlenül kellene egy, teljes szélességében a szomszédos bérház magasságához igazodó, a Belső-Erzsébetváros utcáin hömpölygő tömeget csak tovább növelő beépítésnek követnie. Az üzleti érdekek mentén mindez persze érthető, hiszen egy, a VII. kerületi önkormányzat által megszabott határoknál jóval kisebb utód építése nyilvánvalóan kisebb hasznot hozna.

ÉTDR A várható hotel legmagasabb pontja nem az utca, hanem a belső udvar felé néz majd.

A történet

1840-ben a terület szélén nyitotta meg kapuit a Scheibel József által alapított Első Magyar Gőzfürdő, ami 1908-ig a Duna szomszédos épületben felmelegített vizével, majd a pincében fúrt 11,3 méter mély kútból jövő talajvízzel működött.

Arcanum A homlokzat képe Kubinyi Ferenc és Vahot Imre Magyarország és Erdély képekben című, 1853-ban megjelent kötetéből.

A XIX. század derekának egyik legfontosabb építésze, az egri főszékesegyház mellett az esztergomi bazilikáért, a Császár fürdőért, a svábhegyi Karczag-villáért, illetve a Deák téri evangélikus templom arcáért is felelő Hild József (1789-1867) tervei szerint született, hét évvel később a kőbányai Csősztornyot is megálmodó Zofahl Lőrinc (1791-1863) által átépített intézményt 1944 májusában már csak zsidók használhatták, a gettó létrejötte után pedig a terület halottasházává vált.

Arcanum A férfi izzasztóterem fekvőpadjai Kubinyi Ferenc és Vahot Imre Magyarország és Erdély képekben című, 1853-ban megjelent kötetéből.

A hatvanas évek végén lebontott alacsony szomszédok lakóépületek voltak, a 48. számú ház azonban a két világháború közti időszak egyik legfontosabb belvárosi élelmiszerüzeme, az 1908-ban alapított Schmolka és Kozma-féle húsfüstölde és szalámigyárnak, illetve fő raktárának adott otthont.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / MuseumDigital

Helyét az államosítás után az Állami Húsfeldolgozó, majd a rendszerváltást követően a Délmagyarországi Húsipari Rt. vette át, hosszútávú hasznosítását azonban nem tudták megoldani, így egy tulajdonosváltást követően lebontott épületeinek helyén 2011-ben megszületett az Ellátó Kert nevű romkocsma, a Madách sétány mentén álló kockában pedig azóta is éjszakai klubok váltották egymást. Közülük a legújabb mindössze két héttel ezelőtt nyitott, a tervezett változások miatt azonban várhatóan nem sokáig működhet majd a jelenlegi helyén.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel a Forestay-t is megkerestük, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ ezekre. Reakciójukat, illetve az ügy további fejleményeit egy új cikkben mutatjuk majd be.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!

Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek

Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!

Megrendelem
ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!