Kamala Harris ügyesen állított csapdákat a volt elnöknek, és valamivel kevesebb tévedést és hamis számot közölt. A regisztrált szavazók majdnem kétharmada szerint megnyerte a vitát.


Lezajlott a második elnökjelölti vita is az Egyesült Államok választási kampányában, egyben az első, amiben Donald Trump és a demokraták végleges jelöltje, Kamala Harris csapott össze. Mint arról korábban mi is írtunk, épp az előző eredménye volt, hogy a Demokrata Párt levette a tábláról a katasztrofálisan teljesítő jelenlegi elnököt, Joe Bident.

Trump a vita során Orbán Viktorral is példálózott. A magyar miniszterelnök neve akkor került elő, amikor Kamala Harris azzal vádolta meg a volt elnököt, hogy nemzetközileg elszigetelődött.

– példálózott magyar rajongójával Trump.

Kamala Harris egyébként több olyan ponton is támadta Trumpot, ami különösen fájt neki. Az alelnök kritizálta Trump járványkezelését, felhozta a volt elnök elleni büntetőpereket, és emlékeztette a nézőket arra is, hogy más országok vezetői is szégyenkeznek Trump viselkedése miatt. Harris még odáig is elment, hogy kijelentette, ha Trump visszatér a Fehér Házba, simán hagyná, hogy Vlagyimir Putyin lerohanja Lengyelországot.

Trump, a New York Times szerint, azonnal bekapta a csalit. A kritikákra a megszokott módon, személyeskedéssel és dezinformációval válaszolt. Például azt állította, hogy Ohio államban a bevándorlók kutyákat és macskákat rabolnak el, majd megeszik őket. Ezt eddig senki nem tudta megerősíteni. És ismét bedobta azt a régi hazugságot is, hogy egyes amerikai államokban létezik „szülés utáni abortusz”.

Bár most visszafogta magát, és nem hozta szóba Harris származását – ahogy a kampány során már megtette –, azért nem állta meg, hogy marxistának ne nevezze.

Az ABC közvetítése alatt folyamatos tényellenőrzés zajlott, és Trump nem jött ki jól belőle. Persze Harris is csúsztatott néhány helyen, például amikor azt mondta, hogy a Biden-kormányzat 1 billió dollárt költött környezetvédelemre, vagy amikor azt állította, hogy Trump alatt volt a legmagasabb munkanélküliség a gazdasági világválság óta. Ezek azért erős túlzások.

Elvileg mindkét kampánycsapat nyitott egy második vitára, de az még kérdés, hogy ez tényleg megvalósul-e.

A vita végén viszont Harris kapott egy nem várt támogatást: Taylor Swift, a világhírű énekesnő az Instagramján jelentette be, hogy a demokrata elnökjelöltre fog szavazni, mert Harris azokért az ügyekért harcol, amelyekben ő is hisz. Swift, aki 284 millió követővel rendelkezik, külön kiemelte, hogy szerinte Harris nyugodt stílusa sokkal többre viheti az országot, mint Trump káosza. Az énekesnő azért hozzátette, hogy mindenki maga döntheti el, kire szavaz.

(via Telex, 24.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!