"Komoly változáshoz csak a politikai erőviszonyok jelentős átalakulása vezethet, például egy olyan politikai formáció megjelenése, amely képes a társadalomban létrehozott esztelen megosztottságot feloldani" – mondta Pálinkás József a Hírklikknek adott interjújában.

A magyar atomfizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja 2001 és 2002 között volt oktatási miniszter az első Orbán-kormányban.

Pálinkás József, aki februárban tett közzé közel ezer ember aláírásával egy nyilatkozatot, amely szerint rossz irányba mennek az országban a dolgok, hangsúlyozta:

az a célja, hogy induljon el egy értelmes párbeszéd, a különbözőképpen gondolkodó emberek között.

A Hírklikknek azt is mondta, hogy szerinte az új, megosztottságot feloldó formációnak a sikeréhez az is kellene, hogy azok is rájuk szavazzanak, akik ma a Fidesz-KDNP-t csak azért választják, mert számos okból nem szavaznak más, létező pártra, illetve csatlakozzanak azok is, akik jobb híján valamelyik létező pártot választják.

Arra is rámutatott, hogy ott vannak azok is, akik el sem mennek szavazni megfelelő párt híján. Azt is mondta:"Ebben azt hiszem, hogy lehet bízni, mert rengeteg olyan dolog történt 2002, de főleg 2010 óta, amely sokakat, sokunkat arra indítanak, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy

ezzel a végletesen megosztó, ugyanakkor centralizáló politikával az ország hosszú ideig nem működtethető."

Pálinkás József szerint "Sok mindennek meg kell változnia ahhoz, hogy egy ilyen politikai párt létrejöjjön. A mai politikai vezetés nagyon erősen koncentrálja a pénzügyi forrásokat is, ezzel együtt reménykedem abban, hogy még az én életemben bekövetkezik az a változás, amely lehetővé teszi, hogy megváltozzon ez az óriási politikai és gazdasági hatalom-koncentráció."

A kutató az interjúban azt is mondta, hogy a Fidesz mögül elment a szakértői gárda jelentős része.

"Persze akad néhány nagy önbizalmú fiatal, akik a jövőbeni karrier reményében odaállnak a hatalom mellé, akik azonban a szigorú jogállami működést és egy konszolidált, igazi versenyen alapuló piacgazdaság működését tartják kívánatosnak, azok közül egyre többen látják, hogy nem ebbe az irányba megyünk, és inkább csendben, vagy véleményüknek hangot adva elfordulnak a Fidesztől. Márpedig ez súlyos veszteség; a szakemberek tudása szükséges volna a jó kormányzáshoz, ahhoz, hogy működjön a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy".