A miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt az Ukrajna támogatása elleni vétóról, és az ország uniós csatlakozása elleni vétó elmaradásáról.


Péntek reggel a Kossuth Rádióban beszélt Orbán Viktor, többek között arról is, hogy csütörtök este nem vétózta meg Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, hanem inkább távozott a teremből.

A miniszterelnök elmondta, hogy korábban meg szerette volna akadályozni, hogy az uniós vezetők napirendre vegyék a kérdést, de nem sikerült meggyőznie őket. „8 órán keresztül próbáltam meggyőzni őket arról, hogy ezt ne csinálják és ne is tűzzük napirendre Ukrajna csatlakozását. A döntés most időszerűtlen. De nem lehetett őket meggyőzni. Ez egy rossz formája a segítségnyújtásnak. Az egyik érvük az volt, hogy ők 26-an vannak, én pedig egyedül, de a döntő érvük az volt, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit, mert a végső szót a nemzeti parlamentek mondják majd ki, így a magyar parlament ezt le tudja szavazni” – fogalmazott a rádiós beszélgetésben Orbán. Hozzátette:

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy később az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatást már megvétózta, mert „ott konkrét jogsértést” látott. Mint fogalmazott, ott azért döntött a vétó mellett, mert a magyarok pénzéről volt szó.

A magyar kormány „a kéziféket be fogja húzni”, ha a magyar gazdák érdekeit kell megvédeni. Ez egy rossz döntés, ami Magyarország lelkiismeretét nem terheli és a folyamatot meg lehet állítani menet közben is – fogalmazott Orbán Viktor.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!