A Himnusz születésének 200. évfordulója kapcsán fejtette ki a gondolatait a kormányfő. Szerinte „mi magyarok sem vagyunk bűntelenek”, a kérdés, hogy mit kezdünk ezzel a beismeréssel.


A Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről, kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen - mondta Orbán Viktor vasárnap Szatmárcsekén, a magyar kultúra napja alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten tartott beszédében.

A kormányfő szerint a Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy nekünk magyaroknak is - mint minden keresztény népnek, amely érti, mi a bűn és a megbocsátás - jó okunk van a bűnbánatra. Orbán úgy fogalmazott, hogy mi magyarok sem vagyunk bűntelenek, hibáink és fogyatékosságaink is számosak. Szerinte a kérdés csak az, „mit kezdjünk ezzel a fel- és beismeréssel”.

Orbán azt is hozzátette, hogy Kölcsey mást mond, papírra veti a magyar történeti irodalom legfontosabb mondatát: »Megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt«.

A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy keresztény szemmel olvasva ez nem „bónusz, szabadjegy vagy menlevél” további bűnök elkövetésének esetére.

„Keresztény lélekkel ez a mondat annyit tesz, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, de a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről. Ha meg is büntetett bennünket, de megengedi, hogy folytathassuk a történelmünket. Ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak, vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen” - mondta.

Orbán emellett arról is beszélt, hogy Magyarország ugyanúgy, mint kétszáz éve, a Himnusz születésének napján, még mindig magyar ország.

- mondta a magyar kormányfő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!