Horgoson Orbán Viktor elhelyezte a Szabadka és Szeged közti vasút alapkövét a szerb államfővel, aki a Pannon RTV tudósítása szerint magyarul mondta azt, hogy

aki mer, az nyer.

Aleksandar Vucic ezzel a mondattal a magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját méltatta.

Az MTI szerint a magyar kormányfő arról beszélt, hogy a 150 éves vasútvonal felújításakor azért beszélnek alapkőletételről, mert ez jelképezi, hogy a szerbek és magyarok egy új jövő építésébe kezdtek.

Orbán Viktor azt mondta: a történelem vihara kettévágta ezt a vasútvonalat, amivel mindkét város lakosai sokat vesztettek, a vasútvonal teljesen eljelentéktelenedett. Felidézte, hat éve a vasúti pálya mentén illegális migránsok ezrei vonultak Magyarország és Európa felé, a pályát le kellett zárni, végül megszűnt a közlekedés.

Szerinte ez egy tipikus közép-európai történet, amikor egy birodalmi központban tőlünk távol kiötlenek valamit, amit próbálnak ránk erőltetni, és aminek mi fizetjük meg az árát. Az idegen hatalmak mindig csak háborút, békétlenséget hoztak. Ami kívülről jött, az elválasztott minket, lecsúszást, konfliktust hozott.

Épp itt az ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük a saját sorsunk irányítását

- tette hozzá. Orbán Viktor hangsúlyozta: bár most egy schengeni határ húzódik Horgosnál, de az Európai Unió külső határának nem ott kellene lennie, hanem lenn, délen.

A szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama. A magyar miniszterelnök közölte: Szerbia évek óta készen áll az uniós csatlakozásra, a kérdés lassan az, hogy akar-e még csatlakozni, lesz-e mihez csatlakoznia.

Orbán Viktor kitért rá, a beruházásnak "van egy nagyobb testvére", dolgoznak a Budapest-Belgrád vasúti folyosó megépítésén és a Baja-Szabadka közti pályát is meg akarják építeni. Dolgoznak azon is, hogy a legegyszerűbb határellenőrzéssel valósulhasson meg a fejlesztés, mert a politika értelme, hogy az itt élők érdekét szolgálja.

Kapcsolódó

Horgosra várja barátja hétfőn Orbán Viktort

Közös ceremónia lesz Aleksandar Vucic szerb elnökkel, aki szívesen beszállna Paks 2-be is.

A magyarok és szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszorosan erősebbek, mint külön-külön, és minden, amit együtt tesznek, minden, amit együtt építenek, ezt bizonyítja.

Ezt már Aleksandar Vucic mondta, amikor ismét megköszönte Orbán Viktornak, hogy volt elég bátorsága, víziója ahhoz, hogy megteremtse a magyar-szerb kapcsolatok teljesen új alapját. A szerb elnök emlékeztetett arra, korábban soha nem voltak olyan jók a két ország és a két nemzet kapcsolatai, mint az utóbbi években.

Az erős Szerbia erős Magyarországot, az erős Magyarország pedig erős Szerbiát is jelent, és mindannyiunknak ez az érdeke.

Az államfő Facebook-oldalán is beszámolt a horgosi ceremóniáról.

Mi a szebb és fontosabb annál, mint békében élni és bízni a másikban?

Tette fel a költői kérdést a szerb államfő, majd ismét kedves barátjának nevezte Orbán Viktort, és jelezte, mennyire boldog és büszke, hogy Horgoson egy olyan projekt indul el, amely közelebb hozza a két nemzetet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!