Menekülőutakat fognak nyitni a Pilisben. A 2-es metró egyelőre bírja a nyomást, bár szivárog a víz, ha gond lesz, leállítják.


Szerdai reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor bejelentette, hogy jelenleg 4392 ember dolgozik a gátakon, de

A Duna árhulláma már Dévénynél jár, Budapesten pedig várhatóan szombat délután vagy este tetőzik, nagyjából 846 centiméteren – ez 40-50 centiméterrel alacsonyabb a 2013-as rekordnál.

A kormányfő azt is elmondta, hogy megnyitották a Lajtán lévő szükségtározót, amely segít abban, hogy a Duna vízszintje lassabban emelkedjen, és alacsonyabban tetőzzön. A Duna Mosonmagyaróvárnál csütörtökön fog tetőzni, és

Ha szükséges, a létszámot naponta akár 4000 fővel is tudják növelni.

Különösen kritikus helyzet alakult ki Pilismaróton, ahol még 35 ezer homokzsákot kell gyorsan elhelyezni. Itt 500 ember dolgozik, és a gátak 70 százalékban készültek el. A településen áthaladó 11-es út egy részét nem lehet megvédeni, ezért menekülőutakat fognak nyitni a Pilisben.

A Margitszigeten, ahol a sakkolimpiára érkezett sportolók egy része lakik, a belügyminisztérium biztosítja a ki- és bejutást az Árpád hídon keresztül.

Budapesten a Batthyány téren a 2-es metró egyelőre bírja a nyomást, bár szivárog a víz.

A HÉV már nem közlekedik a Batthyány térig, az utasokat a Margit hídnál szállítják le.

A Dunakanyarban Dunabogdány, Tahitótfalu és Leányfalu még mindig kritikus védekezési helyszínek, itt a védművek csak 50 százalékban készültek el, és

Orbán szerint a Duna túlpartján Vácnál pénteken a 2-es főút részleges lezárására lehet számítani. Kismaroson – ahol sokan laknak az ártérben – szerinte külön meg kell majd vizsgálni, hogy ki és mikor adott engedélyt a házak építésére.

Kisorosziban, a Szentendrei-sziget északi csúcsánál a legképzettebb szakemberek dolgoznak, és Orbán szerint itt mindent meg tudnak oldani, amit szükséges.

A kormányfő emlékeztetett arra is, hogy 2013-ban 435 milliárd forintot költöttek Magyarország árvízvédelmi rendszereinek megerősítésére, ebből 150 milliárd forintot a Duna menti helyszínekre. Figyelmeztetett: bár önbizalomra szükség van, az nem mehet át nagyképűségbe.

– mondta.

Egy kérdésre válaszolva elárulta, hogy heti hét napot, napi 14 órát dolgozik.

– mondta a miniszterelnök.

A fővárossal való együttműködést is dicsérte, hozzátéve, hogy Tarlós István főpolgármestersége idején Budapest átvette az árvízi védekezés irányítását, és amíg ebben egyetértenek, így is marad.

Láng István, a vízügyi főigazgató elmondta, hogy éjjel 1 és 4 óra között nyitották meg a lajtai szükségtározót, és ennek már látható eredménye van a vízállásban.

Arra a kérdésre is reagált, hogy nem kezdték-e későn a védekezést:

Mint mondta, a ciklonok mozgását és hatását nehéz megjósolni, de most már sikerült egyesíteni a két árhullámot, és megoldották a feladatot.

A teljes árvízinfót itt lehet megnézni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!