A Néppárt követelése miatt írt levelet a miniszterelnök a bajor tartományi vezetőknek, amelyben garantálja a CEU maradását.


Szerdán tárgyal az Európai Néppárt közgyűlése szerdán a Fidesz kizárásáról, kedden viszont Orbán Viktor elküldött egy levelet a Keresztényszociális Unió (CSU) irányítása alatt álló bajor tartomány vezetőinek.

A levélben azt írja: garantálja, hogy a CEU tovább kutathat és oktathat Magyarországon. Florian Hermann, a Bajor Szabadállam kancellári hivatalának vezetője idézett a levélből a Süddeutsche Zeitungnak. Orbán ezt írta:

A magyar kormány nevében biztosíthatom önöket, hogy semmilyen akadályba nem ütközik a Müncheni Műszaki Egyetem és a CEU együttműködése a magyar felsőoktatásban.

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, aki egyben a CSU alelnöke is Magyarországi látogatása előtt három feltételt szabott a Fidesznek a Néppárt nevében:

Szedjék le a Brüsszel-ellenes plakátokat, bocsánatot kell kérnie Orbánnak az Európai Néppárt vezetőit bíráló megjegyzéseiért, és biztosítani a CEU Budapesten maradását.

Weber a budapesti látogatásán elsőként a CEU-ra ment, ahol bejelentette, hogy Bajorország részt venne a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) tanszékeinek finanszírozásában. A Müncheni Műszaki Egyetem egy demokráciával, valamint egy államelmélettel és kormányzástannal foglalkozó tanszéket indítana, és egy alapítványi tanszék is működne a CEU-n.

Tavaly év végén jelentette be a CEU, hogy amerikai akkreditációjú képzéseiket Bécsbe költöztetik. Korábban a magyar kormány Brüsszel bírálataira mindig azt válaszolta, hogy a CEU Magyarországon van és működik. Mivel az egyetemnek kettős identitása volt, a magyar képzéseket is folytató Közép-európai Egyetemen amerikai akkreditációjú képzéseket is folytattak, és diplomát is adtak, ettől lett a régióban vonzó az egyetem, és ezeket a képzéseket kellett Bécsbe vinni a megegyezés híján.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora a minap cáfolta a kormány állításait, és ezt mondta:

"A CEU-t kiszorították Magyarországról. Hamisak és félrevezetők a magyar kormányzat ezzel ellentétes állításai."



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!