Keményen odaszólt Radosław Sikorski a magyar kormánynak, ráadásul oda ütött, ahol a legjobban fáj: a szuverenitás pontjára.


„Lengyel, magyar, két jó barát” – így kezdődik a mindenki által ismert mondás a két nép legendásan jó viszonyáról, ám ez az utóbbi években korántsem ilyen egyértelmű. Magyarországnak Ukrajna-politikája miatt már a vele sok mindenben egy platformon lévő Jog és Igazságosság (PiS) vezette jobboldali kormánnyal is konfliktusai voltak, majd a tavalyi jobbközép-baloldali választási győzelem után a Donald Tusk vezette kormányzattal meglehetősen elmérgesedett a viszony. Olyannyira, hogy Orbán Viktor hétvégi tusványosi beszédében már nyíltan bírálta a lengyeleket, amiért szerinte túlságosan Amerika-barátok, és ezzel aláássák a hagyományos európai értékeket és érdekeket. Nehezményezte azt is, hogy a meglehetősen oroszellenes lengyel kormány energiaügyekben továbbra is üzletel Oroszországgal.

Radosław Sikorski, Lengyelország külügyminisztere egy Magyarországról szóló kérdésre válaszolva élesen kritzálta Orbán Viktor nyugatellenes retorikáját a Visegrad Insightnak adott interjúban.

– jelentette ki Sikorski, utalva arra, hogy Magyarország az EU-tól kért segítséget, miután Ukrajna leállította a Lukoil kőolajszállításait.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!