Orbán Viktor levelet írt Manfred Weber frakcióvezetőnek, amelyben a Fidesz és az EPP közötti kapcsolatok lazítását kezdeményezi - írja a Népszava.hu.

A lap birtokába jutott levélben a magyar miniszterelnök azt kéri, a kommunikációs problémák elkerülése érdekében és a nézet- és érdekkülönbségek miatt fűzze lazábbra a kapcsolatot a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP).

Orbán szerint még sosem tárgyalták meg komolyan azt a helyzetet, hogy miközben a Fideszt felfüggesztették, tagjai mégis a frakcióban maradhattak.

A magyar kormányfő egy olyan, külső szövetségesi kapcsolatot javasol, ami 1999 és 2009 között az EPP és a brit konzervatív párt között állt fenn. Ekkor a pártcsaládot EPP-ED-nek hívták, amely elnevezésben az ED (Európai Demokraták) a brit torykra vonatkozott. Ugyanakkor a britek úgy csatlakozhattak "külsősként" a Néppárthoz, hogy nem voltak tagjai annak, vagyis

ha Orbán azt szeretné, hogy képviselői kívülről csatlakozzanak a Néppárthoz, a Fidesznek előbb ki kell lépnie onnan.

hirdetés

Ugyanakkor a képviselők EPP-hez való csatlakozásához egyet kell érteni a párt által vallott demokratikus értékekkel, a jogállami normákkal. EU-s források szerint Orbán levele egyértelműen arra utal, hogy a Fidesz elhagyni készül a kereszténydemokrata pártcsaládot.



hirdetés