A megalapításának 90. évfordulóját ünneplő Weltwoche főszerkesztője, a populista Svájci Néppártban is politizáló Roger Köppel a miniszterelnök beszéde előtt „nagy szabadságharcosnak és nagy európainak” nevezte Orbánt.


A miniszterelnök szerda délelőtt a svájci jobboldali-populista hetilap, a Weltwoche meghívására érkezett Zürichbe, ahol beszédet is mondott, amit a Telex foglalt össze.

– kezdte beszédét szerda délelőtt Orbán, aki szerint válságban van a konzervatív politika Európában, amelyet egyre inkább a progresszív-liberális politika dominál.

Ebben pedig szerinte tevékeny szerepe van annak, hogy míg a keleti blokk 1989-90-es összeomlása után a Szovjetunió kivonult az általa megszállt európai államokból, az Egyesült Államok megtartotta, sőt, meg is erősítette pozícióit.

– mondta Orbán Zürichben.

Orbán szerint a hidegháború végével a Szovjetunió ugyan kivonult Európa keleti feléről, az „amerikai megszállás” lényegében fennmaradt.

A kormányfő szerint „vissza kell térni az európai gondolathoz”, ki kell terjeszteni a kontinens „stratégiai szuverenitását”, és bár az Európai Uniót problémásnak tartja, Magyarország számára létfontosságú az uniós tagság. Ahogyan a NATO-tagság is, bár a magyarok nagyon irigylik szerinte a svájciaktól a semlegességet – tette hozzá Orbán a lap főszerkesztőjével megtartott pódiumbeszélgetésen.

A megalapításának 90. évfordulóját ünneplő Weltwoche főszerkesztője, a populista Svájci Néppártban is politizáló Roger Köppel a beszéd előtt „nagy szabadságharcosnak és nagy európainak” nevezte Orbánt.

A laudáció után Orbán azzal kezdte beszédét, hogy a progresszív-liberális európai fősodor miatt a kontinens több részén megbélyegzik azt, aki konzervatív programot fogalmaz meg. „Kivételes, hogy itt, Svájcban megteheti az ember, hogy ilyen szabadon fogalmazhasson” – mondta, majd röviden beszélt arról is, mi kapcsolja össze Svájcot Magyarországgal – az '56-os menekültektől kezdve a svájci alakokat ábrázoló magyar kártyáig.

– mondta Orbán.

„Amiről most beszélnék az egy közös probléma: az Európai Unió. Önök nem tagjai az EU-nak, de európaiak, és a Brüsszelben hozott döntések önökre is hatnak. (…) A tételmondatom ma délelőttre úgy hangzik: Európa elvesztette az önrendelkezési képességét”

– tette hozzá a miniszterelnök.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!