Azoknak a pártoknak küldött levelet, amelyek a Fidesz kizárását követelték. Orbán azt is kéri, hogy vizsgálják felül a döntésüket. A flamand kereszténydemokraták vezetője válaszolt is egy Twitter-üzenetben.


Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből. Írásában a Fidesz elnöke

bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de fenntartja politikai álláspontját

- értesült a Reuters.

A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször elmondták, hogy alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt: a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, "minden másról lehet beszélgetni".

A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Bekét, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

Az Index azt írja, hogy a belga De Standaard című lap megszerezte és leközölte a levelet, amit a magyar miniszterelnök a flamand kereszténydemokrata párt vezetőjének írt.

"Orbán Viktor azt írja benne: Nem titok, hogy komoly nézeteltérések vannak a Fidesz és a CD&V között a migráció ügyében, a keresztény kultúra és Európa jövőjének védelmében. Az sem titok, hogy nem kívánjuk megváltoztatni a pozíciónkat ezekben az ügyekben.

Mégis, nem tartom észszerűnek, hogy effajta nézeteltéréseket úgy oldjunk meg, hogy kizárunk egy pártot a politikai családunkból. Ezért tisztelettel azt szeretném kérni, hogy vizsgálja felül a kizárásra vonatkozó javaslatát"

- írja az Index. A levélben az is szerepel, hogy elnézést kér, ha személyesen sértőnek találta a megjegyzését. „Daul elnök úr és Weber frakcióvezető úr tiltakoztak az ellen, hogy „hasznos idiótáknak” neveztem a kizárásunkat kezdeményező pártokat. Ez valójában egy idézet Lenintől, amellyel bizonyos politikai döntéseket szándékoztam kritizálni, nem pedig egyes politikusokat” - írta a miniszterelnök.

A flamand kereszténydemokrata párt vezetője, Wouter Beke a Twitteren válaszolt a magyar kormányfőnek. Elfogadta a bocsánatkérést, de azt írta, hogy ez nem a bocsánatkérésről szól, annál inkább az európai értékek tiszteletben tartásáról és arról, hogy az EU külső határainak védelméért működjenek együtt. A lényeg azonban ez: nem lát változást, így a Fidesznek nincs helye a néppártban.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!