A miniszterelnök szerint sikerült "üstökön ragadni" az inflációt. A jelenlegi gazdasági helyzetben néhány kulcsminiszterének nem engedélyezett szabadságot.


A háborúval és a szankciókkal egyelőre nem tudunk mit kezdeni, pedig mi sürgetjük ezek visszavonását - ismerte el Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a Kossuth Rádión. Véleménye szerint, ha a háború véget érne, akkor megoldódnának a problémák is.

A miniszterelnök szerint a "nagykutyák" kezében van a megoldás kulcsa, azonban a kormány előtt is állnak tennivalók. Például meg kell védeni a munkahelyeket, ezen a téren Orbán szerint nem rossz a helyzet, 70-80 ezer betöltetlen álláshely van az országban.

- mondta az infláció letörése kapcsán, amit szerinte úgy sikerült elérni, hogy az "árspekuláns multikat" erővel rávették arra, hogy hagyják abba az indokolatlan áremeléseket. Továbbra is egy számjegyű inflációval számol az év végére.

- jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint az év második felében bekövetkező béremelések ellensúlyozhatják az első félévben történt negatívumokat. Úgy fogalmazott, hogy a reálbérek tekintetében egy "pozitív nullát" szeretne elérni.

Arról is beszélt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a nyaralás egyszerűen nem engedhető meg néhány kulcsminisztere számára.

2024-ben 6 százalékos inflációval számolnak, de szerinte ez még túl sok, ő egy 5 százalékot tudna elképzelni.

A kormányfő a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokság kapcsán elmondta, hogy a sportrendezvény keretében a következő napokban Magyarországra látogat Recep Tayyip Erdogan török elnök mellett Aleksandar Vucic szerb államfő és a katari emír is. Emellett Azerbajdzsánból, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból és Kínából is jönnek majd üzleti szereplők.

Orbán a honvédség fejlesztéséről azt mondta, hogy a magyar hadsereg lényege a harcos és nem az "egyenruhás munkavállaló”, szerinte a honvédelmi vezetés is ezt az irányt képviseli.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!