A háború hamis dillemája, az ukránok utolsó nagy lehetősége, a pápálátogatás, az orosz gáz ára és Soros György is szóba került a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában.


Már a kirobbanásakor is az volt magyar álláspont, hogy aligha lesz nyertese az ukrajnai háborúnak, ennek a háborúnak nincsenek és nem is lesznek nyertesei - erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A kormányfő szerint a győzelemről vagy vereségről szóló nyugati elmélkedés valójában a háború hamis dilemmája.

Orbán azt is elmondta: Oroszország beleütközik egy falba, mert a NATO fegyverrel és pénzzel látja el Ukrajnát, és csak a nyugatiakon, valamint az amerikaiakon múlik, mennyit pénzt hajlandók költeni erre.

- mondta.

Orbán azt is hozzátette: nem lehet elképzelni, hogy valaki képes lenne legyőzni egy atomhatalmat, és Oroszország nem fogja ölbe tett kézzel nézni, ahogy legyőzik, nem fog belenyugodni egy katonai vereségbe.

Soros György is szóba került

Orbán arról is beszélt, hogy Amerika háborús kampányt folytat Magyarország területén, és "ez is megérne egy misét egyébként", hogy "itt a saját országunkban egy másik ország egy fegyveres konfliktus ügyében propagandakampányt folytathat".

A miniszterelnök úgy látja, hogy nehéz hetek elé nézünk az ukrajnai háborúban,

utána letisztul a helyzet, sokak számára válik nyilvánvalóvá, milyen katonai lehetőségek maradtak.

„Ha ezt a golyót kilövik”, a kormányfő szerint a letisztultabb helyzetben több lehetőség nyílik a diplomáciai akcióknak is.

Orbán ezután arról beszélt, hogy „mindig rácsatlakoznak különböző érdekek” egy háboróra, és hogy „vannak nagy nyugati gazdasági érdekkörök, Soros György áll talán ezek között is az első helyen, akik mindig is arról álmodoztak, hogy valahogy beteszik a lábukat Ukrajnába” és hozzájutnak Oroszország természeti erőforrásaihoz. Ez szerinte sikerült is.

Azt mondta, sokan akarnak békét Európában, de a jelenlegi politika és az amerikai befolyás nem hagy teret a béke hangjának, és az egész liberális média is „szinte koncertszerűen” háborúpárti.

A pápa számít ránk

Orbán szerint a Vatikán elszánta magát, mozgósítani fogja az erejét, kapcsolatait, befolyását, és megpróbál gátat vetni a vérontásnak, ebben pedig „számít is ránk”; össze kell gyűjtenie azokat a szereplőket, országokat, ahol a béke hangja az erősebb, és hajlandóak ezt a nemzetközi szítéren is képviselni.

A miniszterelnök a pápalátogatásról azt mondta, hogy

Az energiaárak jelentős növekedése kapcsán a komrányfő azt mondta: az ország még mindig képes fenntartani a rezsicsökkentést.

„Nem szabadulnak el az árak, a családok az átlagfogyasztásig védettek lesznek, de a kormány a kis- és közepes vállalkozások segítésére is törekszik.”

Orbán azt mondta, hogy

Szerinte a legfontosabb, hogy a fűtési szezonra elegendő energia legyen, ami meg is valósul majd a tározók feltöltésével.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy most hozzák majd nyilvánosságra azt a kezdeményezését kilenc országnak - az élükön Németországgal -, hogy a jövőben térjenek el az Európai Unió alapokmányában lefektetett rendtől, és a tagállamoknak ne legyen lehetőségük önálló külpolitikára. Orbán szerint tehát ha úgy dönt az EU kétharmados többsége, hogy egy külpolitikai döntést meghoz, akkor „egyetlen tagállam sem húzhatja ki magát ez alól”. Ezzel szerinte „megszüntetik az önálló magyar külpolitikát”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!