Az európai parlamenti választáson keresztény civilizációnk léte a tét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Bálnában, a Fidesz EP-választási programját bemutató rendezvényen.

Az EP-választás tétje szerinte az, hogy bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes vezetői lesznek-e az uniónak, hogy "Európa marad-e az európaiaké vagy átadjuk a helyet egy más civilizációból érkező tömegnek, megvédjük-e a keresztény, európai kultúránkat vagy átadjuk a terepet a multikulturalizmusnak".

A kormányfő azt mondta, hogy "az európai elittel szembeni elégedetlenség legfőbb forrása ma Európában a migráció kezelése. Európát ma népvándorlás fenyegeti, ez nem egyszerűen migrációs válság, hanem népvándorlás".

Szerinte Európa, ha akarná, meg tudná állítani a tömeges migrációt, de szerinte kísérletet sem tett rá, "sőt az EU jelenlegi vezetése támogatja, ösztönzi a migrációt".

Orbán Viktor szerint a brüsszeli hatalmi törekvéseket meg kell állítani, és erre 7 pontot állított össze, amelyet az EP-választások után azonnal végre kell hajtani:

- A migráció kezelését el kell elvenni Brüsszeltől és visszaadni a nemzetállamoknak

- Egyetlen ország se legyen kötelezhető migránsok befogadására

- Senkit se engedjenek be Európa területére, akinek nincsenek érvényes személyazonosító iratai

- A migránsvízumot és migránskártyákat meg kell szüntetni

- Brüsszel ne adjon több pénzt Soros György bevándorlássegítő szervezeteinek

- Az EU-ban senkit se érhessen hátrány azért, mert kereszténynek vallja magát

- Bevándorlást ellenző vezetők álljanak az uniós intézmények élén

Szavai szerint ezek azok a pontok, amelyek a legszükségesebbek a bevándorlás megállításához és a keresztény kultúra megőrzéséhez. Kérte egyúttal a választókat, hogy aláírásukkal támogassák majd ezt a programot.

"Mi, magyarok ezer éve élünk itt, a Kárpát-medencében (...), és szeretnénk még legalább ezer évig itt is maradni, megőrizni a határainkat. Azt szeretnénk, ha a következő generációk, gyermekeink, unokáink ugyanúgy szabadon dönthetnének az életükről, ahogyan mi is" - mondta a miniszterelnök.