A kormányfő szerint béke akkor lehet, ha az amerikaiak és az oroszok leülnek tárgyalni. Minél tovább tartanak a harcok, annál nagyobb szerinte a világháború veszélye.


Orbán Viktor ismét évértékelő beszédet tart a Várkert Bazárban. A miniszterelnök jelmondata a sorozatban 24. évértékelő során béke és biztonság.

A magyar kormányfő a beszéd elején kitért a törökországi és szíriai földrengésre, egyúttal megköszönte a mentésben részt vevő magyarok munkáját.

Ezen múlik 2023 sikere is szerinte. Orbán megemlíti, hogy az „Anyám, én nem ilyen lovat akartam” című sláger jut többször eszébe, de tisztában van azzal, hogy „ez nem kívánságműsor”.

A kormányfő felelevenítette a kormány 2010 óta elért eredményeit: egymillió új munkavállaló, háromszorosára növekedett gazdaság, minimálbér és átlagbér emelkedése, újjászervezett magyar állam és a keresztény Alaptörvény. Tavaly sorozatban negyedszer nyert a Fidesz kétharmaddal, pedig a baloldali összefogásnak „Gyuri bácsiék begurítottak 4 milliárd forintot, hogy legyen az elvtársaiknak mivel lövöldözniük ránk”. A győzelemhez azonban szerinte nem elég a pénz, hanem szív is kellett.

Orbán megemlítette Gyurcsány Ferencet is, aki szerinte „épp most próbálja meg összefogdosni a gazdátlanul maradt lovakat”.

A miniszterelnök leszögezte, hogy nem változtat a politikáján: marad a rezsicsökkentés, a 13. havi nyugdíj, és nem állnak meg a Vodafone felvásárlásánál. Úgy fogalmazott, hogy „már lobog a szélben a szélzsák”. Szeretnék felzárkóztatni a vidéket, ezért soha nem látott fejlesztéseket helyezett kilátásba. Ebben fontos szerepe lehet a Debrecen-Miskolc-Nyíregyháza gazdasági övezete mellett az élelmiszeriparnak is. Orbán szerint „lesznek nemzeti bajnokaink az élelmiszeriparban, akik a világpiacon is helyt állnak”. Hangsúlyozta: nem hagynak fel a családsegítő intézkedésekkel sem.

A kormányfő szerint béke akkor lehet, ha az amerikaiak és az oroszok leülnek tárgyalni. Minél tovább tartanak a harcok, annál nagyobb szerinte a világháború veszélye.

Orbán kiemelte: a brüsszeli szankciók okozták az inflációt, amik ráadásul nem vetettek véget a háborúnak. A szankciók szerinte 4000 milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből. „Az infláció olyan, mint a tigris, és csak egy töltényed van. Ha nem találod el, meghalsz” – mondta Orbán, majd nyomatékosította, hogy az év végére egyszámjegyű lesz az infláció.

„A pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen” – tért ki a beszéd végén Orbán Viktor a budapesti pedagógus asszisztens és 15 éves szeretőjének ügyére. „A genderpropaganda nem egy szivárványos dumcsi, hanem a gyerekeinkre leselkedő veszély” – mondta búcsúzóul a kormányfő.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!