A Clark Ádám téren beszédekkel folytatódott a tüntetés. A Friday for Future meghívta Orbán miniszterelnököt is. Nagy kérdés, eljön-e?


A krisztinavárosi Déryné téren egy kicsi színpadon Perlaky Borsos Noel azt mondta az érkezőknek, hogy „az a baj, hogy kurva sokan vagytok, és nem készültünk nagyobb színpaddal.”

Bejelentését ováció fogadta.

Utána Emma és Nina énekelte el a „Ha én rózsa volnék” feldolgozását. Érdekes látni, hogy egy sokkal fiatalabb generáció is magáénak tartja Bródy János még a hetvenes években írt szövegét. Természetesen a telefonok fényei is kigyúltak, világított a tér a sok kis fehér ponttól. Orbán Viktort várják. A tömeg felváltva skandálja, hogy „Elegünk van” illetve „Gyere Viktor!”

Úgy tűnik, a Fridays for Future aktivistái elgendőnek érzik, hogy csak keresztnevükön szólítják egymást. Így hát Kinga beszél arról, hogy az oktatás és a környezetvédelem elválaszthatatlanok, mert mindkettőn a jövő múlik.

Tavaszi klímaturnéjukról beszél, fontos lenne szerinte, hogy a környezeti nevelés szerves részét képezze a közoktatásnak.

Szerinte a jelenlegi kormány azonban többször bizonyította, hogy az emberek érdekeinél nagyobbra tartják a gazdasági célokat. Például a Fertő-tavi beruházás az akkumulátorgyára, vagy a Balaton-part szinte teljes beépítése révén.

Pedig egy ideális kormány esetén is lennének egyre rosszabb, egyre szélsőségesebb körülmények. Például a nyári hőhullámok, a kiszámíthatatlan időjárás és a csapadékhiányból származó aszályok.

Ezért ők is kiállnak amellett, hogy a kormány vonja vissza a státusztörvényként emlegetett bosszútörvényt.

Ezután még tíz másodpercet vártak, hogy Orbán megérkezzen a térre. Hangosan visszaszámolnak, Orbán azonban nem érkezett meg. Így hát egy aktivista lépett a színpadra, aki megkérdezte:

A nemleges válaszra így folytatta:

„Ez azért van, mert a magyar miniszterelnököt nem érdekli a magyar emberek, a magyar választóknak a véleménye nem érdekli őt a magyar emberek kérdései!”

Ezért hát a sajtó képviselőit kéri, hogy kérdéseiket vigyék be a kormányinfóra. Ezek a kérdések a következők:

Klímakatasztrófa közeleg! Miért nem tesznek semmit azért, hogy megakadályozzák azt?

Miért nem védik meg a magyar gyermekeket az iskolai bántalmazástól, az iskolai diszkriminációtól és attól, hogy rájuk szakad a pofon, mert omladoznak az iskolák?

A tisztelt miniszterelnök úr érez személyes vagy politikai felelősséget azért, mert romokban áll a magyar közoktatás?

Ezek után a tüntetést hivatalosan lezárták. A tömeg egy része azonban – annyira nem meglepő módon – nem oszlott fel, és visszaindult az Alagúton. Információink szerint megpróbálnak feljutni a Karmelitához.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!