Kálmán Olga, a DK politikusa azzal kapcsolatban tett fel azonnali kérdést a parlamentben a miniszterelnöknek, hogy mennyit drágultak az élelmiszerek az utóbbi időszakban. Kálmán úgy vezette fel, hogy Németh Szilárd és a miniszterelnök szerinte a gasztronómia rajongói, de még ők is észreveszik, hogy mennyit drágult a pacal. Kálmán azt kérte a miniszterelnöktől, hogy fogadják meg a DK javaslatait, és csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját.


Orbán Viktor miniszterelnök a válaszában azt mondta el, hogy szerinte az egész kontinenst háborús infláció sújtja. Orbán szerint tettek eleget, bevezették az ársapkákat. Szerinte, ha áfát csökkentenek, azzal nem az ár megy lejjebb, hanem a kereskedők keresnek többet, ezért az ársapka a megfelelő politika. A miniszterelnök szerint, ha ezt nem tették volna, a családok valóban rossz helyzetbe kerültek volna.

Orbán szerint, amikor bemutatta a kormányát, négy dolgot ígért:

  • Megvédik a munkahelyeket.
  • Megvédik a nyugdíjakat.
  • Megvédik a családtámogatási rendszert.
  • Megvédik a rezsicsökkentést.

A miniszterelnök ezután felhozta a hétvégi időközi választást, ahol szerinte az emberek világosan elmondták a véleményüket.

A jobbikos Jakab Péter szerint a miniszterelnök rendkívül jó a lopásban, és azt mondta, látja, hogy megy ez a miniszterelnöknél, kicsit már ő is meg volt szorulva, ezért száz százalékkal emelte meg a saját fizetését. Szerinte a magyar emberek nagy része ugyanúgy megkéri az árát annak, amiben jó, csak ezt nem sikerül megadni. Jakab felhozta azt is, hogy szerinte Matolcsy György előjött az ötlettel, hogy emelni kell a nyugdíjkorhatárt. Jakab kérdése az volt, hogy halálra akarják-e dolgoztatni a magyarokat.

Orbán szerint ezeket a kérdéseket már hallották, és az emberek is hallották, és ezért van az, hogy a jobbikosokat, és Jakabot különösen, már többször elfenekelték.

Orbán szerint a miniszterelnök fizetését a parlament határozza meg, ő eddig is elfogadta ezt a döntést, és most is, megtiszteltetésnek érzi azt, hogy ezt a munkát végezheti. Szerinte Jakabék fizetését négy évvel korábban rendezte a parlament. A miniszterelnök szerint a magyar emberek számíthatnak rájuk, mert a magyar emberek egyre többet keresnek, így emelkedett a reálbér a kétszeresére.

Milyen jó, hogy korábban a magyar kormány kimentette a családokat a devizahitelekből, különben most megnézhetnék magukat a magyar családok a 404 forintos euróval.

- mondta a miniszterelnök, aki szerint büszkék lehetnek az árfolyammal kapcsolatos erőfeszítésekre.

Fekete-Győr András arról kérdezi a miniszterelnököt, hogy titkol-e valamit a magyarok elől, vannak-e olimpiarendezési álmai.

Orbán szerint a magyar kormány nincs felhatalmazva, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság helyében nyilatkozzon, de 2030-ban, ahogy Fekete-Győr András mondta, nem lesz olimpia.

Legközelebb 2036-ban lesz olimpia, és akkor etekintetben szívesen állok majd rendelkezésére, ha akkor még ön is itt lesz

- mondta Fekete-Győrnek a miniszterelnök.

Orbán ezután elmondta, hogy a parlamentben ez az első beszélgetése Fekete-Győr Andrással, de szerinte olyan a fogadj Isten, mint az adjon Isten, majd felolvasott egy korábbi idézetet Fekete-Győrtől arról, hogy nem fognak koalícióra lépni az MSZP-vel.

Harangozó Tamás arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy mi lesz a pedagógusok béremelésével és a rendőrök leszerelési hullámával. Orbán erre elmondta, hogy Harangozó körzetében a fideszes jelölt győzött. Szerinte a pedagógusok biztosan fognak kapni 10 százalékos béremelést, ami ezen felül lesz, azt meglátják. A nővérek ügyében pedig mindent megtesznek, hogy emeljék a fizetéseket.

Cikkünk folyamatosan frissül.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!