A parlamenti beszédében a miniszterelnök beszélt a kegyelmi ügyről, Sulyok Tamás leendő államfőt méltatta, és kifejtette véleményét a svédek NATO-csatlakozásáról, a velük kötött üzletről, és az orosz-ukrán háborúról is.


"Sűrű nap áll előttünk." - ezzel kezdte Orbán Viktor a beszédét a parlamentben, és valóban: a beszéde után elfogadják Novák Katalin lemondását, megválasztják az új köztársasági elnököt, és jóváhagyják Svédország NATO csatlakozását is.

"Tisztelt képviselőtársaim! A távozó elnök asszony munkáját tisztelettel megköszönöm.

A gyerek abszolút teljes körű védelmet élvez. Az elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni. Nincs kibúvó, nincs kedvezmény, nincs feltételes szabadság, nincs kegyelem."

A kormányfő jogszabálymódosítást is kilátásba helyezett újra:

Ezért fontos a hatályban lévő szabályok áttekintése, ideértve az alkotmány nyújtotta garanciákat is. A kegyelmi ügyön túl megoldandó feladat az is, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető semmilyen indokkal."

Orbán szerint a bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is, súlyos aggályokat vetnek fel.

Ezután rátért a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin lemondására és az új államfő megválasztására is:

"Magyarország erős és stabil ország, egy köztársasági elnökváltást úgy kell megoldania, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében. Elvégre ezért választottak meg bennünket az emberek. Ennek a kötelességünknek úgy tudunk eleget tenni, ha az új elnököt haladéktalanul megválasztjuk."

A leendő elnökről ezt mondta:

"Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Óriási tapasztalat, tiszteletre méltó tudás és vitathatatlan tekintély. Az Alkotmánybíróság döntései a legfontosabb kérdésekben világos utat mutattak az elmúlt években, és ezek a döntések a jogászok és az emberek egyetértésével is találkoztak. Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége."

A svéd NATO-csatlakozásról, amelyet a magyar parlament utolsóként ratifikál a tagországok közül, ezt mondta:

Magyarország és Svédország két hosszú múlttal rendelkező ország Európában. Tudjuk, hogyan rendezzük a vitás ügyeinket, mások kéretlen gyámságára erőszakos, ráadásul tiszteletlen beavatkozására nincs szükségünk, ne csodálkozzanak, ha hoppon maradnak. A svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz. Maradnak és lesznek is véleménykülönbségek, hiszen m, svédek és magyarok nem vagyunk egyformák, de megértéssel tekintünk a különbözőségeinkre, ahogyan az komoly nemzetekhez illik."

A két ország katonai együttműködéséről is szólt:

"A két ország számára kölcsönösen előnyös megállapodásokat is tető alá hoztunk. Ezek erősítik mindkét ország biztonságát. Katonai és hadiipari együttműködés eddig is volt a két ország között, ezt még az első kormányom idején indítottuk el, számos NATO tagállam ellenzése mellett, mert akkor Svédország még semleges ország volt. Ezt erősítettük meg és bővítettük ki most.

A légvédelmi rendszerhez logisztikai szolgáltatások is kapcsolódnak, ezt a szerződést is meghosszabbítottuk és kiterjesztettük a kiképzésre is. Továbbá megállapodtunk arról, hogy a NATO nyelvezetben kiválóságinak nevezett kutatóközpontot nyit a svéd hadiipari vállalat és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet, magyarul megkezdődik az együttműködés a kutatás-fejlesztés területén is.

Az orosz-ukrán háború kétéves évfordulójáról is megemlékezett Orbán:

"Mi magyarok kezdettől fogva tudjuk és mondjuk, ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki.

Nem akarunk egy végtelenül elhúzódó, számunkra is veszélyes háború szomszédságában élni. Meggyőződésünk, hogy a béke az európaiak, az ukránok és az oroszok érdeke is."

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!