A miniszterelnök szerint „Magyarország a béke nyelvén beszél, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat.”


A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióbeszédében a háborúval foglalkozott a legtöbbet.

Azt mondta: ha háború van a szomszédodban, nem érezheted magad biztonságban. Nem érezheted magad biztonságban fizikailag - végülis két lengyel ember halt meg, akinek semmi köze nem volt a háborúhoz.

A szankciós politika egy lépés a háború felé - fogalmazott Orbán Viktor, aki kiemelte: a szankció gazdasági természetű intézkedés, de ha ennek révén beavatkozik valaki egy konfliktusba, állást is foglal, "lépést is tesz az egyik harcoló fél irányába, azaz a háború irányába".

"Szétlőtték azt a berendezést is, amely Magyarország kőolaj ellátását biztosította. Vagyis gazdaságilag is veszélyben vagyunk. Minél később lesz béke, annál mélyebben vonódik be mindenki a konfliktusba, egyre nagyobb lesz a veszély" - mondta.

- mondta Orbán.

Orbán szerint Magyarország sosem támogatta a szankciókat, kivételekért harcoltunk, de nem tért ki arra, hogy minden eddigi szankciós csomagot megszavazott.

A miniszterelnök kiemelte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden lépésnél vétózik, "néha el kell engednünk egy-egy dolgot". Ahhoz viszont "ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen más, a magyar érdekeknek megfelelő kivételes szabályt azért kiharcoljunk".

Ezért a szankciók "legpusztítóbb következményei alól Magyarország eddig mindig kihúzta magát" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, folytatni kell ezt a politikát.

A cél az, hogy kimaradjunk az európai recessziós tendenciából - hangsúlyozta Orbán.

Az a célunk a következő évre, hogy megőrizzük a teljes foglalkoztatottságot, tehát mindenkinek legyen munkája, legyen az Európai Unió átlagát meghaladó növekedés, vagyis mi ne essünk recesszióba, és a legfontosabb nemzetstratégiai céljainkat se adjuk fel: nemzetegyesítés, családok támogatása - fogalmazott a kormányfő.

Jelezte, utóbbiakról "majd decemberben lesz értelme beszélni". Kijelentette, "sosem adunk föl fontos nemzetstratégiai célokat", ezért indított a kormány gyármentő programot, támogatja a kis- és középvállalkozásokat, rendelt el ár- és kamatstopot, segíti a vendéglátóhelyeket és a szállásadókat.

Folyamatosan jönnek a javaslatok, hogyan próbáljuk elviselhetővé tenni a helyzetet a vállalkozások és a magyar emberek számára is - mondta az interjúban Orbán Viktor.

Palkovics lemondásáról és az új minisztériumról ezt mondta:

"Kiderült, hogy a magas energiaárak nem csak ideig óráig maradnak velünk. Ezért kényszerültünk arra, hogy az ezzel kapcsolatos felelősségi kör megjelenjen egy önálló energiaügyi minisztérium formájában. Nem terveztem ezt, nem is gondoltam korábban szükségesnek. A másik fontos dolog a haderő fejlesztése. Palkovics minisztert ezért felkértem, hogy álljon a magyar hadiipar élére, elvállalta, és hálás is vagyok neki ezért."

A gáztározókról, az ellátásról ezt mondta:

"Az idei tél megoldottnak tekinthető, betároltunk elegendő energiaforrást ahhoz, hogy ha a külvilágtól elszakítana az élet, Magyarország fél évig úgy tudna működni, mint most."


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!