Vén csatalónak számítok már az európai politikában, és azt gondoltam, hogy amit én még nem láttam, olyan már nem fog történni velünk, de ez a szép az európai politikában,

- mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy vezette fel a Fidesz felfüggesztéséről szóló döntést, hogy a Néppárt jövőjéről van szó. Szerinte a Néppárt egy kísérlet, amely az egészen liberális, baloldali pártokat próbálja összekötni a Fidesz-féle keresztény-konzervatívokkal. Ez eddig sikerült, ezért lett a Néppárt Európa legfontosabb pártja.

Felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban

A Fidesz belement abba, hogy a vele szemben folyó vizsgálat idejére szüneteljenek a Néppárton belüli jogai, nem lép ki.

Orbán szerint az történt, hogy ennek a közönségnek a baloldali, liberális része úgy döntött, hogy zárják ki a jobboldali részét, és alakítsák át olyan szervezetté, amely liberálisabb.

Annál szebb ajándékot egyetlen politikus se kaphat, hogy egy másik párt két hónappal a választások előtt saját maga felszeletelésébe kezd

- mondta Orbán. Szerinte megkérte a kizárást indítványozó pártokat, hogy vonják vissza a javaslatukat, de erre nem voltak hajlandóak, ezért kezdtek vitatkozni.

Orbán úgy adta elő a felfüggesztés történetét, hogy előhoztak egy 2000-es forgatókönyvet, amelyet Ausztriával kipróbáltak már. Ebben három bölcs ember készített jelentést, miután Jörg Haiderrel állt össze az akkori osztrák kormány.

Az, hogy Schüssel most benne van ebben a bizottságban, miközben 20 éve egy ugyanilyen vizsgálta öt, azt jelenti, hogy 20 év múlva én is jogállamot fogok vizsgálni, mondjuk a svédekét.

- mondta Orbán Viktor.

Orbán szerint azt nem engedik senkinek, hogy kizárja vagy felfüggessze őket, mert egy ennyire sikeres párt ezt nem teheti meg.

Manfred Weber: Örülök, hogy vége

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint a párttagok közös döntést hoztak.

A miniszterelnök szerint ők is felállítottak egy Bölcs Emberek Bizottságát, akik tárgyalnak a három néppárti bölccsel. Ezt Novák Katalin vezeti majd, te tagja lesz Varga Judit és Szájer József is.

Szerinte jó döntést hozott a Néppárt, mert semmilyen utat nem zártak le, a választások után szabadon dönthet mindenki, ezért továbbra is tudják támogatni Manfred Webert.

Orbán azt is hozzátette, hogy a politikájukon nem kívánnak változtatni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!