"Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak" címen jelentetett meg egy cikket Orbán Viktor a saját hivatali oldalán, amelyet aztán a Facebookján is megosztott. A poszthoz azt írta: "A letiltott cikk, ami nem jelenhetett meg a Project Syndicate-ben".

A Project Syndicate egy nemzetközi médiaszervezet, amely kommentárokat és elemzéseket tesz közzé. Itt jelent meg nemrég Soros György "Európának szembe kell szállnia Magyarországgal és Lengyelországgal" című véleménycikke is. Orbán pedig ugyanitt szeretett volna válaszolni a magyar származású milliárdosnak. Az írás viszont végül nem jelent meg, Orbán szerint azért, mert "letiltották".

A hvg.hu végül megkereste a Project Syndicate nemzetközi irodáját, hogy valóban letiltották-e Orbán Viktor cikkét, ha pedig igen, akkor mi volt annak oka.

„Mint az elmúlt 25 év gazdasági, politikai és társadalmi véleménycikkeinek és elemzéseinek vezető forrása, a Project Syndicate rendszeresen publikál kiemelkedő tudósokat, üzleti vezetőket, civil aktivistákat, politikai vezetőket és döntéshozókat a világ minden tájáról, köztük számos államfőt és kormányfőt is.

hirdetés

Amikor arról döntünk, hogy elfogadunk-e kéretlen beadványokat, az elsődleges kötelezettségünk, hogy a nyilvános vitát előmozdítsuk. Ez esetben arra a következtetésre jutottunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek”

- válaszolta a médiaszervezet a lapnak.

A hvg.hu azt is megjegyzi, a Project Syndicate oldalán fel is sorolják, mik azok a követelmények, ami alapján publikálja az írásokat. A formai követelmények mellett azt írják: „az ideális Project Syndicate-kommentár egy intellektuális érvelés vagy egy stratégiai, politikai javaslat, melynek célja az olvasók tájékoztatása és a nyilvános vita előre mozdítása. A Project Syndicate nem veszi figyelembe azokat a cikkeket, amelyek nem teljesítik ezt a célt, vagy amelyek aláássák azt” - idézi a lap.


hirdetés