Az EP-választások másnapján napirend előtt szólalt fel a parlamenti plenáris ülésén Orbán Viktor, aki új gazdasági akciótervet hirdetett meg és hangsúlyozta: az eredmények alapján új brüsszeli vezetésre van szükség.

„Az eredményeket ismerjük, rekord részvétel mellett a magyar kormánypártok rekord győzelmet arattak.” - mondta a miniszterelnök, aki úgy tekint a vasárnapi választásra, hogy a kormány erős felhatalmazást arra, hogy a változást képviselje.

„Mindent meg fogok tenni ezért”- mondta. „Nagyobb támogatást kaptunk, mint egy éve.”

A magyar választók szerinte azt kérik, a politikusok ne Brüsszelt, hanem a magyarokat képviseljék.

Érdemes folytatni, amit elkezdtünk - foglalta össze Orbán, majd kiemelte: Magyarország hét éve teljesíti a maastrichti stabilitási kritériumokat, csökken az államadósság, de „az EU helyzete kevésbé rózsás.”

Hozzátette: a gyorsuló magyar növekedés egy lassuló Európában történik.

A miniszterelnök reális célkitűzésnek tartja, hogy a magyar növekedés nagyobb lesz, mint az EU-s, hamarosan gazdasági akciótervet terjeszt a Ház elé. Az EP-választás számára azt is üzeni, hogy a választók támogatják a Fidesz családpolitikáját. „Így állunk tehát a választások másnapján.”

Az ellenzéki frakcióvezetők is reagáltak, Gyurcsány Ferenc egészen másképp látja az eredményeket:

Gyurcsány azzal kezdte, hogy biztos mindenki meglátogatta egyszer a vidámparkban az elvarázsolt kastélyt, ott különböző tükrök vannak, amik mindegyikében másképp látja a valóságot az ember. Innen tért rá arra, hogy szerinte az EP-választások után nem került többségbe Európában az az irány, amit a Fidesz képvisel.

"Ön ott életében először ellenzékbe fog kerülni. Maguk ezt elbukták. Önöket a kispadra ültetik, magányosan fog lézengeni a politikájával együtt. A kisemmizett falvak hozzák Észak-Korea eredményét" - zárta beszédét Gyurcsány.

A Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton azt mondta, látta Orbánt a Bálna előtt vasárnap este, nem tűnt teljesen boldognak, van is rá oka. Gyöngyösi szerint két forgatókönyve van Orbánnak, vagy a populisták élére áll, vagy gyűlöletre apellálva kivezeti az országot az EU-ból.

„Már megfenyegették önt Európában, mert nem tűrik, hogy diktatúrát építsen ki.” Gyöngyösi szerint Orbán a második forgatókönyvre készül, ki akarja vezetni Magyarországot az EU-ból. Csak azért nem veszik ezt észre a választói, mert médiadiktatúrát épített ki és hazug politikát folytat - fogalmazott Gyöngyösi.