Budapestre látogatott és Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az elnök látogatása miatt Budapest szinte teljesen megbénult, a város több pontját teljesen lezárták. A két ország közötti megállapodásokat, majd az azokat követő sajtótájékoztatót a Várkert Bazárban tartották.

Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója

Közzétette: 24.hu - 2019. november 7., csütörtök

Először is, hogy miért zárták le fél Budapestet:

  • Egy levéltári megállapodás
  • egy szándéknyilatkozat postai együttműködésről,
  • egy szándéknyilatkozat együttműködésről családügyi kérdésekben,
  • egy oktatási megállapodás,
  • egy kulturális megállapodás,
  • egy közúti, fuvarozási megállapodás,
  • egy szándéknyilatkozat a stipendium hungaricum programról
  • egy szándéknyilatkozat űrkutatási kérdésekről,
  • egy szándéknyilatkozat diplomáciai együttműködésről,
  • és egy politikai nyilatkozat

született meg a két ország között. A legutólsót Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan írták alá, előbbieket minisztereik.

"Erdogan az ördög megtestesítője"

Magyarországon élő kurdokat kérdeztünk arról, mit szólnak a török elnök budapesti látogatásához.

Orbán Viktor azt mondta, hogy 2013-ban Ankarában kötötték meg a megállapodást a legfelsűbb szintű stratégiai együttműködésről, amiben kikötötték, hogy minden évben találkoznak. Ezután elmondta ugyanazt, amit már Putyin elnök látogatásán is, hogy Magyarország a Berlin-Moszkva-Ankara háromszögben fekszik, erre utalva megjegyezte, hogy a német külügyminiszter is nemrég járt Magyarországon.

Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt.

A miniszterelnök szerint a magyar külpolitikai gondolkodás ebből a mondatból indul ki. Elmondta, hogy Törökország a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkezik, ezért más ligában foglal helyet, mint Magyarország, ezért törekszenek a hadiipari együttműködésre, ami megindult és jó ütemben halad.

A miniszterelnök elmondta, hogy a törökökkel olyan közös programjaink vannak Afrikában, amelyekről eddig soha nem beszéltek. Kenyába küldtünk például orvosmissziókat, de Ghánának is vízügyi segítséget fogunk nyújtani a jövőben. Azt is elmondta, hogy kétszáz millió dolláros keretet nyitottak az Exim Banknál török projektek finanszírozására.

Orbán beszámolt arról is, hogy hamarosan létrejön a Törökországból Közép-Európába irányuló gázvezeték, 2021 végére ezen az ágon is érkezhet Magyarországra gáz.

Erdogan elmondta, hogy 15 üzletember érkezett Törökországból, hogy a sajtótájékoztató után részt vegyenek egy közös tárgyaláson. Arról is beszélt, hogy a Gül Baba türbéje elkészült, sok a látogató is, és a Maarif török iskolában is hamarosan megkezdődik az oktatás.

A török elnök arról is beszélt, hogy elszomorítja, hogy egyes szövetségeseik együttműködnek a terrorszervezetekkel, és tárgyalnak velük, de korábban megköszönte Magyarországnak a támogatást a békefenntartással kapcsolatban is. Terroristák alatt Erdogan a kurdokat érti, akiknek a szélsőbaloldali szervezetei valóban terrorszervezetként vannak számontartva Európában. Később arról is beszélt, hogy Törökország nem bírja már a menekültekkel kapcsolatos költségeket, és az Európai Unió hiába ígért meg összesen hatmilliárd eurót, csak hármat utaltak el.

Végül Erdogan megköszönte, hogy Magyarország tagja a Türk Tanácsnak, és örömét fejezte ki, hogy már irodája is van a tanácsnak Budapesten.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!