Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma szerda reggelre. A tegnapi adatok szerint addig összesen 3065 személy kapta el a betegséget, tehát mára 46 fővel nőtt a megfertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 373 főre emelkedett az elhunytak száma, 759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Újabb 46 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 10 beteg elhunyt

Újabb 50 személyt gyógyulttá nyilvánítottak.

A szerdai sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes elmondta:

az operatív törzs úgy látja, továbbra is indokolt Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozásának és a boltok nyitvatartásának korlátozásának fenntartása.

Ezt alátámasztják a tegnapi számok is: míg 46-al nőtt a fertőzöttek száma, addig ebből 33 esetet Budapesten, illetve és Pest megyében regisztráltak. (Hasonlóak az arányok a halálozási adatokban is.) Kiss tájékoztatása szerint ma délután lesz kormányülés, az ott hozott döntésekről holnap adnak tájékoztatást. Kiss hozzátette: tegnap 25-en szegték meg a házi karantént.

Müller Cecília, tiszti főorvos a járóbeteg szakellátással kapcsolatban elmondta: ezt kizárólag telefonon előre egyeztetett módon lehet igénybe venni. Vagy a beteg, vagy annak házi orvos kezdeményezésére is történhet. "Egyeztetés nélkül ne menjünk szakellátásra. Minden esetben kérjenek időpontot" - mondta Müller. Hozzátette: ha valaki nem tud elmenni a lefoglalt időpontra, az jelezze mihamarabb. "Mindannyiunk érdeke, hogy biztonságosan induljon el a betegellátás."

  • Ha feltétlenül szükséges intézményi vizsgálat, úgy az odalátogató pácienset védőmaszkkal látják el, majd járványügyi kérdőívet kell kitöltenie, de negatív teszt ehhez nem kell
  • ha fertőzés szempontjából gyanúsnak találják, kezdeményezni fogják a teszt elvégzés elrendelését
  • bizonyos beavatkozásokat -például elektív esetekben - csak negatív teszt birtokában fognak elvégezni

Újságírói kérdésre elmondták:

Kiss Róbert a megszaporodó bicikliellenőrzésekkel kapcsolatban azt mondta: a kerékpárosok is csak alapos indokkal hagyhatják el a lakóhelyüket.

Müller Cecília az újranyitó játszóterekkel kapcsolatban azt mondta: intenzívebben tisztítsák a játszóeszközöket a fenntartók. "Amennyire tartsák meg a távolságot. Többször tisztítsák a kezecskéket."

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma - mondta Müller Cecília. Hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni. MTI/Botár Gergely/kormany.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!