Megszűnt az ellenőrzés a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határátkelőhelyeken és határátlépési pontokon - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón hétfőn.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a péntektől hatályos intézkedés értelmében az utazókat csak Magyarország területén belül, "mélységben" ellenőrzi a rendőrség.

A magyar-szlovén határátkelőhelyek közül Rédicsnél a nemzetközi tranzit- és személyforgalomban, a Tornyiszenmiklós-M70-es autópálya-átkelőnél tranzit- és személyforgalomban, illetve a tornyiszentmiklósi közúti határállomáson a személyforgalomban továbbra is marad a határellenőrzés.

Az alezredes hozzátette, hogy március 17. óta a magyar-szlovák határon több mint 590 ezer embert és 155 ezer tehergépkocsit léptettek át a nemzetközi tranzitforgalomban. A magyar-osztrák viszonylatban a megnyitott határátkelőhelyeken március 12. óta 1 millió 40 ezer átléptetés történt. Hatvanhétezer tehergépkocsi beléptetését biztosították nemzetközi tranzitcéllal.

hirdetés

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta azt is, hogy vasárnap reggel óta hatályos az a kormányrendelet, amely szerint hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek be Magyarországra a német, osztrák, cseh és szlovák állampolgárok, valamint az ezekből az országokból érkező magyarok. Hozzátette:

a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik az Európai Gazdasági Térség minden olyan állampolgára, aki állandó magyarországi tartózkodásra jogosult, és ezt állandó tartózkodási kártyával igazolja.

Kiss szólt arról is, hogy 426-ra emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: 124-et rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 129-et csalás és 22-t járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és összesen 80 gyanúsítottat hallgattak ki.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés