“Az ország élelmiszerellátása biztosított”

- kezdete az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóját Zsigó Róbert. Az Agrárminisztérium államtitkára kiemelte: az ország élelmiszerrendszere az egyik legjobb Európában.

Kitért arra is, hogy ellenőrizték az élelmiszerüzleteket is. Az ellenőrzött boltok 73%-a a bejáratnál nem gondoskodott kézfertőtlenítésről vagy kesztyűről a vásárlók részére, de a bolttérben már igen. A fertőtlenítés pedig folyamatos. További részletek a Nébih honlapján olvashatók az ellenőrzésről.

Müller Cecília a reggeli országos adatok ismertetésével kezdte tájékoztatóját. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a fertőzések túlnyomó részét zárt közösségekben (idősotthonokban, kórházakban) azonosítják. Jelenleg már 20 idősotthonban ütötte fel a fejét a járvány, de a legtöbb helyen egyedi esetek fordulnak elő, nagyszámú fertőzött csak három otthonban van.

hirdetés

Az országban 842 ember került kórházba a koronavírus miatt, közülük 82-en szorulnak lélegeztetőgépre. Akadnak köztük 40-es, 50-es éveikben járó emberek is.

Kiss Róbert rendőr a tájékoztató végén közölte, hogy eddig 255 büntetőeljárás indult a járvánnyal kapcsolatos szabályok megszegése miatt. Ezek között vannak rémhír-terjesztéssel kapcsolatos ügyek is.

Az újságírói kérdésekre válaszolva kiderült, hogy "makkegészségesen még nem haltak bele itthon ebbe", valamint az is, hogy a heteken várható tetőzés után "hosszabb folyamat az, míg a járvány végére érünk."

Az operatív törzs teljes sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni:



hirdetés