Sok vevőnek időközben változik a lakcíme, ezért a kiszállítás előtt még egyszer egyeztetnek. Az ületpolitika egyszerű: fillérekért minőségit, az olcsó krokett pedig valójában befektetés a jövőbe.


Annyira népszerű az Asahiya családi hentesüzlet fagyasztott marhahúsos krokettje Japánban, hogy aki ma megrendeli, nem biztos, hogy még életében megkapja. A Hjógo prefektúrabeli Takasago városában 1926-ban alapított üzletben kezdetben marhahúsból készült klasszikus hentestermékeket árultak, a krokettet csak a második világháborút követően vették fel a kínálatba, írja a CNN.

A robbanást azonban a 2000-es évek eleje hozta el a családi vállalkozás számára, amikor elterjedt az online rendelés. Ekkor alakult ki a burgonyás, marhahúsos krotettek elképesztően hosszú várólistája. A CNN két évvel ezelőtt készített interjút az üzlet harmadik generációs tulajdonosával. Shigeru Nitta akkor azt mondta, hogy 30 évet kell várni a kiszállításra, azóta további 13 évvel nőtt a várólista. Mindezt vakmerő üzletpolitikájuknak köszönhetik.

Nitta 1994-ben vette át a boltot apukájától, majd néhány évig sikertelenül kísérletezett az online értékesítéssel. Rájött, hogy a vásárlók nem szívesen adnak ki sok pénzt az interneten a marhahúsért. Ekkor merész döntést hozott.

„Az Extreme Croquette-et darabonként 270 jenért (675 forint) árultuk. A benne lévő marhahús önmagában körülbelül 400 jenbe (956 forint) került darabonként. Megfizethető és ízletes kroketteket készítettünk, és reméltük, hogy az első kóstolás után megveszik a további kobe marhahúsos termékeket is” – mondta az üzlet tulajdonosa.

Az anyagi veszteség kezdeti visszaszorítása érdekében az Asahiya csak 200 krokettet készített hetente. Az áttörést egy 2000-es évek elején készült interjú hozta el a cég számára, ami után elterjedt, hogy prémium minőségű marhahúsból és burgonyából készül az interneten fillérekért árult termék. A hentesüzlet végül 2016-ban arra kényszerült, hogy befejezze a krokett értékesítését, mert addigra 14 éves várólista alakult ki.

Azonban a vásárlók nyomásának engedve egy évvel később újrakezdték a marhahúsos tallér árusítását, igaz, már drágábban kínálták a kroketteket. Mivel azonban az alapanyagként használt kobe marhahús ára megduplázódott, még így is veszteséges volt az üzlet számukra. Ennek ellenére a heti 200 darabról átálltak a napi 200 darab gyártására.

Az Extreme Croquette ötdarabos kiszerelése ma már 2700 jenbe (6445 forint) kerül. A hentesüzlet rendszeresen hírlevelet küld a várakozó vásárlóknak, amelyben tájékoztatja őket a legfrissebb szállítási becslésről. Egy héttel a kiszállítás előtt pedig még egy megerősítő levelet küldenek a vevőnek, akiknek időközben változhatott a lakcíme is.

Akik ezekben a napokban kapják meg krokettjüket, nagyjából tíz éve adták le a rendelést. 2024 januárjában 63 ezer ember várakozik a krokettjére, ami a tulajdonos becslése szerint azt jelenti, hogy a sorba most beállók nagyjából 43 év múlva kapják meg a kroketteket. Mindez nemcsak a vásárlóknak, hanem a hentesüzletnek is idegtépő, mert közben folyamatosan emelkedik a hús és a munkaerő ára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!