A horvát kormány a továbbiakban oltási igazoláshoz kötné a koronavírus járvány-okozta gazdasági károk enyhítésére szánt állami támogatásokat a vállalkozók számára, közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.


Az erről szóló tárgyalásokat a jövő héten kezdik meg az illetékes minisztériumok a szakszervezetekkel, tette hozzá. Vili Beros egészségügyi miniszter szerint a szolidaritásnak kölcsönösnek kell lennie.

Kiemelte: a kormány nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megmentse a munkahelyeket, és megőrizze a vállalatok likviditását.

Elvárjuk, hogy azok, akik részesültek a támogatásokban, nem azt mondom, hogy viszonozzák a szívességet, de legalább járuljanak hozzá ahhoz a kollektív erőfeszítéshez, amely a válságból való kilábalást szolgálja

- húzta alá az MTI tudósítása szerint.

A válság elején nem volt válasz a járványra, de most van, ez pedig az oltás

- mondta.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kormány ötletét. A független horvát szakszervezetek egyesülete (SSSH) közleményében azt írta: "addig, amíg az oltakozás önkéntes, megakadályozni a juttatásokat azon munkavállalók számára, akik nincsenek beoltva, cinikus tett és a felelőség áthárítása, valamint táptalaja a diszkriminációnak".

A válságstáb további enyhítésekről is döntött: azok számára, akik olyan rendezvényeken vesznek részt, amelyek digitális uniós COVID-igazoláshoz kötöttek, senkinek nem kell maszkot viselnie.

Koronavírus

Megvan az 5,5 millió beoltott, szombattól nem kell maszk

Orbán reggel bejelentette, délutánra össze is jött.

Romániában eddig több mint 3000 "elfeledett" Covid-halott került elő

Szlovákiában nagy vita volt abból, hogy az oltatlanok is ehessenek-e étteremben, de végül ehetnek majd


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!