Az ukrán elnök felesége azt is elmondta, hogyan változtak meg a mindennapok a családjukban a háború kitörése óta.


Az ukrán first lady, Olena Zelenszka a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy a hideg és az orosz rakéták okozta áramszünet ellenére is át fogják vészelni az idei telet. Szerinte Ukrajna „győzelme nélkül nem lehet béke”.

- mondta az ukrán elnök felesége. Felidézte azt a közelmúltban készült közvélemény-kutatást, amely szerint az ukránok 90%-a készen áll arra, hogy akár két-három évig is együtt éljen az áramhiánnyal, ha kilátásba helyeznék az Európai Unióhoz való csatlakozást.

Szerinte „könnyebb lefutni a maratont úgy, hogy tudja az ember, milyen hosszú a táv”, azt viszont ő sem sejti, meddig fog még tartani a háború, ami után szerinte minden ukrán megerősödik.

Családjáról elmondta, hogy mint oly sok ukrán család, most ők is szétszakadtak. Férje néhány homokzsákfallal és biztonsági ellenőrzéssel odébb elnök éjjel-nappal dolgozik. "Olyan közel és mégis olyan távol".

Azt a first lady sem tudta felidézni, hogy pontosan mikor vacsoráztak utoljára együtt gyermekeikkel, a 18 éves Olekszandrával és a kilencéves Kiriloval.

– mondta Olena Zelenszka.

Arról is beszélt, hogy nem azért kért fegyvereket az Egyesült Államoktól, hogy támadjanak, hanem azért, hogy megakadályozzák, hogy gyermekeiket megöljék az otthonukban.

Hozzátette, nem árulhatják el azokat az embereket, akik a megszállt területeken élnek és várják a felszabadulást. Véleménye szerint ez nem csak az elnök vagy a kormány politikai álláspontja, hanem az ukránok álláspontja is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!