A szárazföldi harcok kezdete óta mintegy 400 alagút-lejáratot tártak fel és semmisítettek meg az izraeli csapatok. A Hamász felszín alatti szerkezetei a civil lakónegyedek szívében helyezkedtek el, lakóházak, iskolák, kórházak, temetők és mezőgazdasági területek közelében.


Palesztin jelentések szerint az Izrael és Hamász közötti tűzszünet csütörtök reggel lép életbe, és addig az izraeli erők tovább tevékenykednek a Gázai övezet területén. Több légicsapást hajtottak végre, a katonákra tüzelő helyeknél megtámadták a terrorista infrastruktúrákat, és megöltek több palesztin fegyverest.

Célzott razziákat hajtottak végre a Dzsabálija menekülttábor északnyugati részén, ahol azonosították és megsemmisítették a Hamász megfigyelőit. Egy másik egység Bét Hanun környékén rajtaütött egy épületen, melyben sok fegyvert találtak.

"Ez a jelenleg megköthető legjobb üzlet" - nyilatkozta Efraim Halevi, a Moszad hírszerző szervezet volt főnöke a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek szerdán az Izrael és a Hamász között a túszok szabadon bocsátásáról kötött megállapodásról.

"Nagy nemzetközi nyomás nehezedik majd Izraelre, beleértve az Egyesült Államokat is. Az amerikaiak is olyan lépésnek tekintik ezt a megállapodást, amely megerősíti a háború befejezésének szándékát" - hangsúlyozta Halevi.

"Ha teljes mértékben végrehajtják a lehetséges fogolycseréket, sokkal nehezebb lesz a hadjárat újraindítása, bár a miniszterelnök azt mondta, hogy addig folytatják, amíg a Hamász össze nem omlik"- tette hozzá Benjámin Netanjahu kormányfő kedd éjszakai kormányülésen elhangzott szavaira utalva.

A Nidaa al-Vatan című libanoni újság hivatalos tájékoztatása szerint a gázai fegyverszünet Dél-Libanonra is vonatkozik, a Hezbollah betartja azzal a feltétellel, hogy Izrael is csatlakozik hozzá.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint hat palesztin vesztette életét egy légicsapásban az izraeli hadsereg rajtaütésében Túl-Karmban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!