Érdemes figyelni a megváltoztatott rendeletre. Egy új lehetőség is megjelent a nyugdíjtörvényben.


Változtak a nyugdíjelőlegre vonatkozó előírások 2024-től.

Az ado.hu cikke szerint minden év elején a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíj előleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig.

A legfontosabb tény, hogy a nyugdíjelőleget 2024. januártól már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Ez a változás a nyugdíjelőleg szerepét, a rendeltetését nem fogja befolyásolni, mindez az eljárás jogi természetét érinti.

A honlap emlékeztet rá, hogy új lehetőséget jelent a nyugdíj igénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíjügyeknél. Az új rendelkezés szerint, ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindításától számított négy hónap alatt nem bírálják el, az időközben beszerzett adatokra hivatkozva

A módosítás iránti kérelem az esetek túlnyomó részében természetesen a magasabb összegű nyugdíjelőleg megállapítására fog irányulni annak érdekében, hogy a végleges összeg megállapíthatóságáig is több lehessen az előleg összege, de ritkább esetben ennek a fordítottja is előfordulhat.

További részletek itt!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!