A rendezvényen a környék legkiválóbb éttermei, borászatai, cukrászdái mutatják be a balatoni gasztronómiát, és azt, hogy a Balaton ősszel is kiváló úticél lehet.

Balatonlellétől 3 kilométerre kiemelkedő, észak-déli irányba húzódó, magas felszíni vonulat a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát. A település határában a legmagasabb pont a Kishegy teteje, amely néhány méter híján eléri a tengerszint felett 300 méteres magasságot.

A Kishegy tökéletes helyszín egy kis elmélkedéshez és kikapcsolódáshoz egyaránt, hangulatos pincéi között pedig garantáltan hosszú órákat tölthetnek el a borkedvelők. Nem szabad megfeledkezni arról a lenyűgöző panorámáról sem, amely a Kishegyről elénk tárul: Badacsonytól Tihanyig csodálhatjuk meg a tájat.Évtizedek óta visszatérő probléma, hogy a Balatonon augusztus végén vége van a szezonnak. Éppen emiatt a szezon hosszabbítását megcélozva jött létre Balatonlellén a Murci fesztivál, hogy ősszel is minél több embert csábítsanak a Balaton partjára. Évente két alkalommal tartanak egyébként rendezvényt a Kishegyen - tavasszal a Kishegyi Kortyok és Falatok, ősszel pedig a Murci fesztivál kerül megrendezésre.

Bár még nem tekint vissza hosszú történelemre a fesztivál, mégis ikonikus programja lett az őszi Balatonnak. Idén október 21-én vehetjük újra birtokba a balatonlellei Kishegyet, ugyanis 5. alkalommal kerül megrendezésre. A fesztivál a balatonlellei és balatonboglári vállalkozók összefogásával indult és az elmúlt években olyannyira sikeresek lettek a kishegyi rendezvények, hogy egyre többen tették fel a kérdést: ugye lesz Murci? Mikor lesz Murci?

Idén 13 pincészet, 12 étterem, 1 minden mentes cukrászda és 1 pálinka manufaktúra kínálatát kóstolhatják a vendégek. A gyalogosan látogatható kishegyi borászatok és éttermek 12-től várják a látogatókat este 8 óráig. A kishegyi vendéglátók mellé a környékről (Balatonlelle, Balatonboglár) további éttermek és borászatok települnek ki.

Mindenhol finom, direkt erre az alkalomra megalkotott ételek és kiváló borok kóstolhatók. A kápolna mellett kézműves vásár található, ahol a környék kistermelői viszik el a portékáikat. Található itt mindenféle kézműves termék, dísztárgyak és játékok, emellett nem hiányozhatnak a különböző házi sajtok, mézek, fűszerek, szőlőből készült lekvárok és a legkisebbeket játszóház is várja. A jóllakottság mellett sportolási lehetőségek is nyitva állnak, ugyanis gyalogos és kerékpáros túrák is feltűnnek a menüben. A szervezők vágya, hogy minél több családi és baráti társaság töltse velük a reményeik szerint kellemes őszi napot.

A Fesztivál ideje alatt a balatonlellei vasútállomástól óránként transzfer busz indul. A nap folyamán pedig a Lelle-Boglár Tekergőt is igénybe lehet venni: Vili Vonat 11.00 órától közlekedik. A városközpontban lévő buszmegállóból indul, megáll az iskola előtt, végállomása a Gémeskútnál lesz. 2 vonat és egy elektromos kisbusz folyamatosan szállítja a vendégeket, a felnőtt jegy 700 Ft, a gyerek jegy 400 Ft. Ha a Lelle-Boglár Tekergőt szeretnéd igénybe venni, bővebb információt ide kattintva találsz! További információkat az eseményről itt találsz!

– Mimi étterem

Pócz Pincészet

– Málna Büfé

– Koltai Pince

– Ikon Borászat

– Fenegyerek Pálinka

Hegyi Borterasz

– Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

– Gianpieros étterem

A Zöld ajtós ház

– Garamvári Szőlőbirtok

– Béládi Cukrászműhely

Bolemon Tanya

– Várszegi Pincészet

– Melis Étterem

– Kedvesem bisztró

Majtényi Présház

– Rádpuszta Szőlőbirtok

– Veszprémi Pince

– Tósoky család házi szőlőlekvárok

– Játszóház

Parkoló

– FullGas étterem

– RockBurger

– Sekli Étterem

– Hujber Pince

– Buzássy Pincészet

– Androsics Birtok

– Házi sajtok

– Kézművesek

– Sió-Car Kft

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!