Ujhelyi István szocialista politikus nyílt levelet írt Áder Jánosnak, amelyben azt követeli tőle, hogy fizesse vissza az alapítványának utalt közpénzt.

Mint azt megírtuk, többek közt Magyarország ellenállása miatt nem született végül megállapodás arról a célkitűzésről, amelynek értelmében az Európai Unió gazdaságának 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia. A kormány egy közleményben azt írta, bár "Magyarország kormánya számára fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem", de ennek a tervnek a végrehajtása óriási kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna az ipar számára. Ráadásul nem akarják, hogy a magyar családok áramszámlája 30-40 százalékkal emelkedjen.

A blokkolt klímatervhez kapcsolódóan fogalmazta meg levelét Ujhelyi István Facebook-oldalán.

"Vajon hogy érzi magát most Áder János? Vajon nem szégyelli magát a Fidesz kufárpolitikája miatt? Nem ég az arca, Elnök úr?! Az Ön főnöke, Orbán Viktor és kormánya épp a minap akadályozta meg az uniós klímatervet: pontosabban, hogy 2050-re csak annyi szén-dioxidot bocsássanak ki az európai uniós országok, amennyit ki tudnak egyenlíteni"

- kezdi a szocialista politikus.

Szerinte míg "az Európai Unió vezetői azon dolgoznak, hogy az egyre fenyegetőbb, világszerte aszályokkal, árvizekkel, szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokkal járó klíma-szükségállapotot kezelni lehessen", Orbán Viktor "az illiberális haverjaival botot dugnak a küllők közé, mert nekik semmi sem drága."

"Zavaros módon a „rezsidémon” legyőzésére hivatkoznak, de valójában útszéli gazemberekként egyszerűen megzsarolják az európai közösséget: Brüsszelben előbb virítsanak valami lóvét, a gyermekeink sorsáról csak utána tárgyalunk. Szégyen"

- véli Ujhelyi István, aki ezután arról ír, szerinte miért "undorító" a Fidesz magatartása a klímaterv kapcsán.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>