A Líra kreatív igazgatója szerint egy két évvel ezelőtti felmérés alapján a boltjaik felét is érintheti, hogy oktatási és vallási intézmények 200 méteres körzetében nem lehetne homoszexuális szerelmet bemutató könyveket árulni.


Ahogy arról beszámoltunk, egy Telex birtokába jutott lista szerint a Libri már felmérte, hogy melyek azok a boltok, ahol a "gyerekvédelminek” nevezett törvény alapján egyáltalán nem árusíthatnának a homoszexuális szerelmet bemutató könyveket.

Ennek kapcsán megkerestük Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját, aki arról beszélt portálunknak, hogy ők már két évvel ezelőtt felmérték, hogy mely boltjaik vannak oktatási vagy egyházi intézmények 200 méteres körzetében.

Ezek alapján nagyjából a Líra könyvesboltok fele lenne érintett, azóta viszont történtek változások is, példakánt említette, hogy olyan üzlet is van a Telex által nyilvánosságra hozott listán, amely azóta már nem a Librihez, hanem hozzájuk tartozik.

- válaszolta arra a kérdésre, hogy milyen hatása lenne az olvasókra, ha el kellene tüntetniük azokat a könyveket a boltok polcairól, amelyek a törvény szövegének hatálya alá esnek.

A törvény szövegében ugyanis nemcsak a homoszexualitás megjelenítése van benne, hanem a "szexualitás öncélú ábrázolása” is, amely a magyar és a világirodalom egyik alapvető témája.

Jelenleg ezért abból kell kiindulniuk, hogy mit büntetnek a hatóságok, mert ők is szelektíven tartják be a saját törvényüket. Az "öncélú szexualitást” tartalmazó könyveket egyelőre nem büntetik, így a klasszikus irodalmi műveket sem, hanem kizárólag a gyermek- és ifjúsági könyveket, amelyekben bármilyen módon van azonos neműek közötti szerelmi kapcsolat.

Tapasztalata szerint a 200 méteres szabályt még sehol nem tartották be, mert az sem világos, hogy a 200 méteren belüli boltoknál csak a gyermek- és ifjúsági könyvekre vonatkozik-e a tiltás vagy pedig az összes könyvre. A jogszabály ebben a kérdésben sem ad pontos eligazítást.

Arra a kérdésre sem tudott egyelőre választ adni, hogyha valóban elkezdenének a 200 méteres szabályok alapján büntetni a hatóságok, akkor az milyen hatással lenne a boltok működésére. Az viszont biztos, hogy a Lírára kiszabott 12 millió forintos bírság egy extra nagy büntetésnek számít, ez már egy érezhető tétel, főleg egyetlen megbírságolt boltra vetítve.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!